Durvul a belharc a Fideszben: Matolcsy György szerint az Orbán-kormány a felelős az EU-rekorder magyar inflációért

Közölte, a kormányzat intézkedései idézték elő a jelenséget.

„Egyetért-e a pénzügyminiszter állításával, miszerint a megugró infláció és a 2022 őszi forintgyengülés elsődleges felelőse a Magyar Nemzeti Bank (MNB)?”

– vetette fel fel írásbeli kérdésében a jegybank elnökének az MSZP két országgyűlési képviselője.

Tóth Bertalan és Vajda Zoltán azok után kérdezte Matolcsy Györgyöt, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter jelenlétében egy konferencián arról beszélt, hogy a magyar infláció a legmagasabb Európában. Varga ugyanakkora azt mondta, ennek felelőse a monetáris politika, illetve annak alakítója, vagyis a jegybank. A miniszter szerint 2022 őszén bekövetkezett drasztikus forintgyengülés sem véletlenül történt. Varga Mihály ennek felelősségét is az MNB-re hárította.

Matolcsy György válaszában közölte:

a hazai infláció 2022 őszétől elvált a régiós átlagtól.

A jegybank elnöke ide sorolta

  • a magyar gazdaság magas energiaigényét és függőségét,
  • az alacsony versenyképesség inflációnövelő hatását,
  • valamint az ársapkákat.

Hozzátette: a gazdasági szereplők elkezdték kompenzálni a kormányzati intézkedések hatásait, illetve reagáltak az ársapkák hazai árakra gyakorolt hatásaira is. Matolcsy szerint a vállalatok az árkorlátozó intézkedésekből eredő veszteségeiket igyekeztek más termékek árainak emelésével és az árrések növelésével ellensúlyozni, így közvetett módon

tovább emelték az inflációt.

Ehhez hozzájárultak a költségvetési egyenleg javítása érdekében bevezetett

adóemelések is.

„Összefoglalóan tehát, az infláció nagymértékű emelkedését és az árfolyam 2022. őszi gyengülését nem az MNB intézkedései okozták. Éppen ellenkezőleg: az MNB határozott és hatékony döntései stabilizálták a pénzpiacokat és erőteljes dezinflációt indítottak be”

– írta Matolcsy György, hozzátéve, ennek eredményeként a 2023. januári, 25,7 százalékos csúcshoz augusztusra 16,4 százalékra „mérséklődött” a továbbra is Európa-rekorder hazai infláció.

Az ellenzéki politikusok írásbeli kérdéssel fordultak a pénzügyminiszter felé is. Arra voltak kíváncsiak, mit gondol az MNB elnökének azon kijelentéséről, miszerint a „kalandor gazdaságpolitika” miatt lett ekkora az infláció. A Varga Mihály helyett válaszolni próbáló Tállai András érdemben nem reagált a kérdésre, csak az Orbán-kormány szólamait hajtogatva sorolta fel a kabinet „intézkedéseit”.

(népszava.hu nyomán)

Valódi Hírek