Most van gázban Matolcsy: Varga Mihály kirúgja a széket a jegybankelnök alól

Rövidre zárja a konfliktust.

A jelenlegi, „kifeszített” költségvetési helyzetben racionális és észszerű lépés a jegybank veszteségkezelésének átalakítása jelentette ki a pénzügyminiszter a Magyarország gazdasági stabilitásáról, valamint a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyűlés keddi ülésén.

Varga Mihály azt mondta: a módosítás lényege, hogy a jegybank veszteségét hasonló nemzetközi példák alapján nem a központi költségvetésnek kell pótolnia, hanem azt szembe lehet állítani a középtávon várható nyereséggel. A módosítások elfogadása esetén 2024. január elsején a 2024-es költségvetéssel egyidejűleg léphetnek hatályba az új szabályok.

Hasonló rendszerbe Horvátország 2020-ban állt át, jegybanktörvényük a magyar szabályozáshoz is mintaadó volt, de alapvetően az Európai Központi Bank (EKB) kritériumából indultak ki.

A tervezetet egyeztették az EKB-val, amely szintén jóváhagyta az elképzelést

ismertette a tárcavezető.

Varga Mihály kiemelte: a módosítás növeli a jegybank függetlenségét és ezáltal gazdálkodásának hatékonyságát is, másrészt a költségvetési egyensúlyt is támogatja, hiszen a büdzsé 400 milliárd forintot meghaladó kiadás alól mentesül.

Amikor évekkel ezelőtt nem vesztesége volt a jegybanknak, hanem nyeresége, akkor azt a Matolcsyék elherdálták, kimenekítették alapítványokba. Ahogy Kósa Lajos fogalmazott akkor elhíresült interjújában, „elvesztette közpénzjellegét”.

Talán nem ártott volna, ha már akkor is inkább tartalékoltak volna rosszabb időkre gondolva, ami törvényszerűen el is érkezett mostanra.

Folyamatosan beszámolunk a Varga Mihály pénzügyminiszter és a Matolcsy György jegybankelnök közti konfliktusról. Az utóbbi időszakban egyre komolyabb kritikát fogalmaznak meg egymással szemben az érintettek szankcionálni azonban csak Varga tudja Matolcsyt. Úgy tűnik, ezt meg is teszi.

Valódi Hírek