Kiadták a kilövési engedélyt Matolcsyra? Nagy Márton súlyos bejelentést tett

Itt a vége?

Az idén nulla és mínusz 1 százalék között (!), jövőre pedig 4 százalék körül alakulhat a magyar gazdaság éves teljesítménye – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten.

Nagy Márton az „Ébredés az inflációs sokkból” (!) című konferencián közölte: a kormány úgy gondolja, míg 2023 az infláció leszorításának éve, 2024 a gazdaság helyreállításának éve kell, hogy legyen.

Várakozásaik szerint októberben az infláció 10-10,5 százalék körül alakulhatott, a pontos szám pénteken derül ki. A miniszter biztos benne, hogy novemberben már egy számjegyű lesz az infláció, amelynek mértékét decemberben 6-7 százalék, 2024 egészében pedig 5-6 százalék közé teszik.

Nagy Márton kiemelte: a magyar gazdaság számára a kulcs a fogyasztás helyreállítása, amelynek az alapját a reálbérek emelkedése adja.

A fogyasztás visszaesése

ugyanis negatívan érintette a belső értékesítésre termelő szektorokat és a belgazdaságban megvalósuló beruházásokat is – ismerte el.

Azt mondta, a magyar adórendszer is a fogyasztáson alapul, az áfabevételek meghaladják a szja-ból származó bevételeket. A miniszter szavai szerint

a magyar gazdaság helyreállításának egyetlen akadálya van: a Magyar Nemzeti Bank,

amely magas kamatot tart fenn.

Ezzel összefüggésben jelezte, hogy a jegybankkal szemben más véleményen van a pozitív reálkamatról. Ez ugyanis

a miniszter szerint káros a vállalkozóknak,

mivel nem ösztönzi őket hitelfelvételre.

Az „Ébredés az inflációs sokkból” című konferenciát a Magyar Közgazdasági Társaság pénzügyi és államháztartási szakosztályaival együttműködésben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézete szervezte.

(MTI)

Valódi Hírek