Kiderült, miért vonta vissza egyik fontos törvényét az Orbán-kormány, de van egy kis bökkenő

Lehull a lepel.

Korábban megírtuk, hogy a kormány meggondolta magát, és visszavonja a külföldi vendégmunkásokra vonatkozó törvényét, amely novembertől szabályozta volna az EU-n kívüli állampolgárok letelepedését Magyarországon. Mindennek ellenére viszont a G7 arról írt, hogy több mint hatezer filippínó vendégmunkás előtt tárja szélesre kapuit Magyarország.

Megjegyezték, hazánkban már tavaly is négyezer ember kapott munkavállalási engedélyt a Fülöp-szigetekről.

„A magyar kormány nemcsak gyorsított eljárást biztosított a képzett filippínó munkavállalók felvételére, hanem megfelelő védelmet is”

– közölte a külföldön munkát vállalókért felelős Fülöp-szigeteki hivatal egyik munkatársa, Hans Cacdac egy helyi lap szerint.

Most a 24.hu-nak az ügyben nyilatkozó kormányzati forrás azt mondta:

a törvény visszavonásának nincs köze a gazdasághoz.

Ezt szintén megerősítették a lapnak nyilatkozó gazdasági szereplők is. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke elmondta: a visszavonás csak részben volt meglepetés. Rolek Ferenc közölte, arról volt tudomásuk, hogy a kormány átfogóbban szabályozná a jelenleg különböző jogcímeken érkező külföldiek munkavállalását és itt tartózkodását, ám arról már nem tudtak, hogy a már elfogadott törvényt visszavonnák vagy átírnák.

„Ahogyan nem tudtunk róla, hogy készül a vendégmunkástörvény, ugyanúgy nem tudtunk arról sem, hogy nem léptetik hatályba”

– mondta a jogszabály visszavonásával kapcsolatban a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke.

László Zoltán jelezte,

a jogszabály nem fog a kukába kerülni, és jelentős szigorításra sem számítanak.

Mint írták, a dolog hátterében az állhat a munkavállalók szerint, hogy a Fidesz „megmérte”, mit szól a vendégmunkástörvényhez a társadalom.

A vendégmunkástörvényt még májusban nyújtották be a parlamentnek, eszerint a vendégmunkások fél évtől két évig terjedő időtartamra érkezhettek volna Magyarországra, amely időszakot egy évvel lehetett volna meghosszabbítani. A törvény elvileg tiltotta volna a letelepedést és a vendégmunkások családegyesítését is.

Ugyanakkor hazánkban még a KSH szerint is óriási a munkaerőhiány, jelenleg mintegy százezer betöltetlen álláshely van az országban. Orbán Viktor pedig maga ismerte el, hogy néhány éven belül félmillió új munkavállalóra lesz szükség. Ezt a problémát a munkaerőhiány miatt magyar dolgozókkal nem lehetne orvosolni, ezért mégis lehet kalkulálni a vendégmunkások érkezésével.

Orbánék víziója szerint úgy tud „fejlődni” Magyarország, ha az akkumulátorgyártás kiemelt európai központja lesz, ehhez pedig – az „újraiparosítási stratégiának” keretében – „fontos” a vendégmunkások foglalkoztatása. Nekik ugyanis jóval kevesebbet is elég fizetni, mint a magyar dolgozóknak.

Megjegyezzük, pont a Fidesz-kormány kampányolt és hergelt a bevándorlók ellen, mondván amíg rajtuk múlik, „Magyarország nem lesz bevándorlóország”, ám most különös módon mégis a Fidesz-kormány telepítené be a vendégmunkásokat hazánkba.

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/10/06/valami-nem-stimmel-alig-jelentettek-be-a-visszatancolast-nagy-martonek-maris-furcsa-dolog-tortent

Valódi Hírek