Varga Ferenc videósorozatot indít a Magyarországra behozott vendégmunkásokról

A bér- és munkaügyi árnyékminiszter Tatabányára látogatott műsora első részében.

Bár Varga Ferenc több kérdést is feltett a vendégmunkásokkal kapcsolatban a kormánynak, folyamatos mellékbeszélésekkel szembesült. A bér- és munkaügyi árnyékminiszter legújabb Facebook-videójában emlékeztetett, hogy bár Orbán Viktorék nemrég visszavonták a vendégmunkásokkal kapcsolatos törvényjavaslatukat, mégis folyamatosan egyeztetnek a külföldi munkavállalók Magyarországra hozataláról.

A Demokratikus Koalíció politikusa Tatabányára látogatott, ahol a település polgármestere, Szücsné Posztovics Ilona elmondta neki:

rengeteg a lakossági panasz

például a munkásszállók kialakítása kapcsán. Mint mondta, komoly probléma, hogy a társasházak kezelői nem tudnak közgyűléseket összehívni, mert rengeteg az albérlő.

A település vezetője szerint azonban a helyi lakosok nagyon befogadóak, az ukrajnai háború kitörése után a település iskoláiban tolmácsokkal segítették az oda érkező családokat, ugyanakkor a különböző országokból érkező vendégmunkások közül

sokan más normarendszerrel rendelkeznek,

mint a tatabányai lakosok.

Varga hangsúlyozta, hogy a DK szerint magasabb hozzáadott értékű beruházásokat kellene megvalósítani, és haza kell csábítani a külföldre költözött magyar munkavállalókat, nem pedig vendégmunkásokat betelepíteni.

Szücsné megosztotta: a városban többen jelezték, hogy a nyugodtabb munkakörnyezet miatt a külföldi munkavállalás mellett.

A polgármester szerint a lakosok gyakran úgy érzékelik, az ő kárukra vesznek fel külföldi munkavállalókat, a városba érkező befektetőktől már rendre megkérdezik, hogy hány főt terveznek foglalkoztatni. Ugyanis ha az érdeklődő előre kijelenti, hogy több száz fő alkalmazottra számít, akkor közlik vele, hogy gazdaságilag nem éri meg neki a környéken befektetnie.

Varga Ferenc meglátása szerint hatalmas üzlet lehet a vendégmunkások betelepítése; ezt akár

a letelepedésikötvény-biznisz második fejezetének is lehetne nevezni.

Mint mondta, információik szerint a munkaerő-közvetítő cégek gyakran a Fidesz közelében tevékenykednek, kihasználják a vendégmunkásokat, lenyomva tartják a munkaerőt, ezen pedig csak egy szűk gazdag elit gyarapodik tovább.

Lusztig Péter DK-s alpolgármester elmondta: a tapasztalatok szerint a városban sorra munkásszállókat akarnak létesíteni, a helyi ipari parkban

egyre nagyobb a munkaerőhiány.

Mint mondta, a kormány idegenellenes propagandája működik, így a lakosok nem feltétlen nézik jó szemmel a vendégmunkásokat.

Varga Ferenc emlékeztetett: ez elmúlt 2-3 évben körülbelül 300 ezer honfitársunk távozott külföldre, Orbánék azonban semmit sem tesznek a hazahozatalukért.

Lusztig hozzátette, hogy a helyi multinacionális cégek nem érdekeltek a bérek emelésében, emellett alacsony hozzáadott értékű munkát végeznek a külföldi alkalmazottak.

Becslések szerint 5 éve körülbelül 2 ezer ukrán vendégmunkás tartózkodott a városban, Lusztig szerint ez a szám jelenleg 5 ezer fő körül mozoghat, de ennél többen is lehetnek.

Konczer Erik helyi választókerületi vezető megosztotta: szaporodnak a munkásszállók, ezzel pedig

kis közösségek életét lehet felbolygatni a megye több településén is,

így Tatabánya mellett például Ácson és Komáromban, illetve Oroszlányban is, amely helyszínekre akkumulátorgyárakat szeretne telepíteni a kormány.

Nagyon sok az ismeretlen új arc a környéken, ami a helyiek biztonságérzetét is csökkenti. Másrészt mindannyian tudjuk, miért vannak itt a külföldi munkások, hogy letörjék a magyar munkaerőnek juttatható bér színvonalát

fogalmazott.

Mint mondta, a helyiek biztonságérzetét csökkenti, hogy egyre több külföldi munkavállaló érkezik. Konczer Erik úgy látja, a kormány már lemondott azokról az emberekről, akik nyugatra távoztak: nem akarnak európai béreket biztosítani számukra, ehelyett keletről hoznak olyan munkaerőt, amely kiegyezik az olcsóbb fizetséggel, amellyel összességében még mindig jobban járnak, mintha a hazájukban maradnának.

Varga Ferenc bér- és munkaügyi árnyékminiszter leszögezte: a DK-ban azt vállalják, hogy sokkal szigorúbb szabályozást vezetnek be a vendégmunkásokra vonatkozóan kormányváltás után, és csak olyan vállalatokat támogatnának, amelyek többségében magyar dolgozókat foglalkoztatnának, továbbá

európai szintű béreket biztosítanának.

(Varga Ferenc/Facebook)

Valódi Hírek