Kiderült: Mészárosék felszántják a természetvédelmi területeket a gödi akkumulátorgyár miatt

Kiakadtak a helyi lakosok.

Rendületlenül folynak a gödi akkumulátorgyár víziközműveinek építési munkálatai. A beruházás miatt – amelyet a Mészáros és Mészáros Zrt. vezényel – fákat vágtak ki a Duna-parton, valamint másfél kilométer hosszan Natura 2000 besorolású természetvédelmi területeken is megbolygatják a növényzetet – írta az Átlátszó.

Felhívták rá a figyelmet, hogy a 32 milliárd forint közpénzt felemésztő víziközmű-építést

„kiemelten közérdekű” beruházássá minősítette a magyar kormány,

bár az új vezetékek nem a lakossági igényeket, csupán az akkumulátorgyár óriási vízfogyasztásának kielégítését és az ipari szennyvíz Vácig való elvezetését szolgálják.

A helyi lakosok csak most szembesültek azzal, hogy a beruházás az ő életükre is hatással van, ugyanis a gyár óriási vízigényét ki kell elégíteni valamilyen módon, ezért a Duna vizét 8,5 kilométer hosszú csatornarendszerrel szállítják majd Vácról a gödi iparterületre, a gyár szennyvizét pedig 13 kilométer hosszan lefektetett vezetékek szállítják majd egy új szennyvíztelepre.

Az építkezés természetvédelmi területeket is érint.

Mint írták, a két gödi Samsung-gyár vízellátását napi 27 ezer köbméter ipari víz és ivóvíz fogja biztosítani. A kiadott engedély szerint a gyár ipari vízzel való ellátása érdekében újra üzembe állítják a váci déli vízbázis 40 évvel ezelőtt elszennyezett és lezárt parti szűrési kútjait. A gigaüzem kb. 10 ezer dolgozóját ellátó ivóvízmennyiséget pedig újonnan létesülő felszíni vízkivételi művek szolgálják majd. A 32 milliárdos közmű-építést az állam finanszírozza, és

Mészáros Lőrinc érdekeltsége, a Mészáros és Mészáros Zrt. végzi.

Az építési munkálatok 1,5 kilométer hosszan haladnak át természetvédelmi területeken. A nyomvonallal érintett területek között van a Natura 2000 besorolású Debegió-hegy is. Az Átlátszó szerint itt már a Duna-Ipoly Nemzeti Park területét jelző táblát is eltávolították.

A lap kereste a Mészáros és Mészáros Zrt.-t, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot és a Pest (Vár)megyei Kormányhivatalt, hogy megismerjék a védett növények áttelepítésére vonatkozó természetvédelmi engedélyt, valamint a lefolytatott egyeztetések dokumentumait.

A kormányhivatal úgy válaszolt, ők nem adtak engedélyt védett növények áttelepítésére, és semmilyen egyeztetést nem folytattak le a beruházó céggel. Az ügyben érdemi választ a nemzeti park sem adott.

Arról, hogy milyen további, a védett növények védelmét szolgáló vizsgálatok és tevékenységek történtek, sem a Környezetvédelmi Hatóság, sem a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága

nem nyilatkozott.

A lap újabb adatigényléseket nyújtott be azért, hogy megkapják a víz- és szennyvízvezetékek nyomvonalán zajló, természetvédelmi területeket is érintő munkálatokról készült dokumentumokat a Nemzeti Parktól és a kormányhivataltól.

 

Valódi Hírek