Nem csitul a vihar: Megdöbbentő oka lehet L. Simon László hirtelen kivágásának

Hiller István szerint más állhat a háttérben, mint amit eddig tudtunk.

Mint írtuk, hétfőn Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter kirúgta L. Simon Lászlót. A Magyar Nemzeti Múzeum immár egykori főigazgatójának azért kellett távoznia, mert az intézmény nem teljesítette maradéktalanul az Orbán-kormány utasítását, amely alapján elvárták, hogy – a mindössze egyetlen LMBTQ-témájú fotót tartalmazó – kiállításukról tiltsák ki a kiskorúakat.

L. Simon László rövidesen közölte, hogy tudomásul vette a döntést, bár elfogadni nem tudja azt. Kirúgása hatalmas felháborodást keltett, a Parlamentben aznap keményen bírálták Dúró Dóra szélsőjobboldali politikust, akinek a bejelentése nyomán Csák a kiskorúak kitiltása mellett döntött.

A minap kiderült, hogy a jó kormányközeli kapcsolatokkal rendelkező Hammerstein Judit lett az intézmény megbízott főigazgatója – ő eddig helyettesként látta el feladatait.

Ugyanakkor Hiller István az Egyenes beszéd legújabb adásában arról beszélt, hogy szerinte nem a World Press Photo kiállítással kapcsolatos ügy áll a kirúgás hátterében.

Az MSZP politikusa úgy látja, a valódi ok, hogy L. Simon egy hónapja a Magyar Művészeti Akadémia közgyűlésén

megakadályozta a távozó elnök tiszteletbeli elnökké választását.

„Én nagyon nagy biztonsággal mondom, hogy ott mivel Csák miniszter és a Magyar Művészeti Akadémia neves zenész elnöke között egy teljesen más ügyben nagyon erős szakmai kapcsolat van – ez a Zeneakadémia ügye –, ezért bizony ez a szövetség elbírja azt, hogy ha megakadályozza valaki, – legyen az a nemzeti múzeum főigazgatója – hogy (…) az elnökből tiszteletbeli elnök legyen, akkor a Fideszen belül bizony ez a társaság (…) kimondottan befolyásos”

– mondta a műsorban a politikus, aki szerint ha épp nem robban ki a botrány a kiállítás körül, akkor

később más indokkal úgyis menesztették volna L. Simont.

Valódi Hírek