Rendkívüli: Megszólalt Simon László a kirúgása után, a válaszában nincs köszönet

Közösségi oldalán részletezte a történteket.

Megírtuk, hogy Csák János kulturális és innovációs miniszter elbocsátotta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját hétfőn, miután utóbbi a tárcavezető indoklása szerint az intézménytől „elvárható jogkövető magatartással” szembement.

Az ügy előzménye, hogy Dúró Dóra szélsőjobboldali politikus bejelentése nyomán Csák utasította L. Simonékat, hogy tiltsák ki a kiskorúakat egy, a múzeumban megtekinthető kiállításról. A főigazgató ennek nem tett eleget, így a tárcavezető hétfőn kirúgta őt.

L. Simon hétfőn a közösségi oldalán közölte, hogy

a döntést tudomásul vette, bár elfogadni nem tudja.

Mint írta, a World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg.

„Álláspontom szerint szándékos jogsértésre utaló körülmény a Magyar Nemzeti Múzeum részéről nem merül fel (…)”

– részletezte a minisztérium korábbi levelében írtakat a kirúgott főigazgató. Kiemelte, hogy a tárca közleményében foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartották, a 18 év alatti korlátozást bevezették és erről pedig a fenntartót azonnal értesítették.

„Négy gyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni”

– írta L. Simon reagálva Csák János közlésére, miszerint a főigazgató szabotálta a gyermekvédelmi törvényt.

(L. Simon László/Facebook)

Valódi Hírek