Hatalmas balhé: Kirúgták Orbán régi bizalmasát, miután ellenállt a kormányzati nyomásnak

Leszámoltak vele.

Csák János kulturális és innovációs miniszter

elbocsátotta L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját.

A kirúgott vezető később ígért választ a történtekre.

Mint beszámoltunk róla, a World Press Photo-kiállításon látható nemzetközi sajtófotók miatt Dúró Dóra szélsőjobboldali politikus bejelentést tett, ugyanis azon a Fülöp-szigeteken élő LMBTQ-közösséget ábrázoló fotósorozat is megjelent, amelyet a melegellenes törvény értelmében nem látogathatnák 18 éven alattiak, hiszen azon egy azonos nemű pár csókolózását is megjelenítik. Csák János tárcavezető helyt adott Dúró kifogásának, és kitiltatta a kiskorúakat a kiállításról.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) emiatt nekiment az Orbán-kormánynak. A szervezet azért tiltakozott a döntés ellen, mert úgy vélik, melegellenes kampányok eszközévé vált a kormány.

„Már a művészet sem számít, elég egy kis provokáció, és beindul a tiltás, a cenzúra kormányzati gépezete”

– írta a MÚOSZ.

Időközben megszólalt a képsorozat készítője is. Hannah Reyes Morales úgy fogalmazott:

„Ezek a fotók kedves és szerető emberekként ábrázolják a Golden Gays közösség tagjait, akiknek van mit adniuk és tanítaniuk a világnak a családról és az erőről a megpróbáltatások közepette.

Ami káros, az az LMBTQ-közösség láthatóságának, valamint annak a korlátozása, hogy joguk van a létezéshez, és ahhoz, hogy lássák őket.”

Csakhogy L. Simon László a kormányzati kritika ellenére is biztosította, hogy a 18 éven aluliak bemehessenek a kiállításra, és vissza is szólt Csáknak a tiltás belengetése miatt. A miniszter hétfői kirúgását azzal indokolta, hogy

L. Simon az intézménytől „elvárható jogkövető magatartással” szembement,

és a viselkedése „ellehetetlenítette„, hogy fenntartsák a vezetői pozícióját. Csák a közleményében ugyanakkor elismerte L. Simon korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenységében.

(Index nyomán)

Valódi Hírek