Egészen váratlan csörte: Orbán embere szembement a kormánnyal, és vissza is szólt egy miniszternek

Ezzel még saját magát is meghazudtolta.

Ahogy arról már beszámoltunk, Csák János kultúráért felelős miniszter olyan intézkedést hozott a Mi Hazánk kezdeményezése nyomán, amelynek értelmében a 18 év alattiak nem látogathatják tovább a Nemzeti Múzeumban található Nemzetközi Sajtófotó Kiállítást, „mert az sérti a gyermekvédelmi törvényt”.

A Fidesz álellenzéki fiókpártjának elnökhelyettese, Dúró Dóra azon akadt fent, hogy a kiállításon látható egy fotósorozat egy meleg idősotthonról, ahol női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat.

A döntés nemzetközi felháborodást váltott ki, itthon pedig mások mellett tiltakozott ellene a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) is.

A Nemzeti Múzeumot a korábbi fideszes képviselő és államtitkár, L. Simon László vezeti, de még ő sem volt hajlandó ezt a döntést elfogadni, így kicselezte azt: Kijelentette, hogy mivel a múzeum munkatársai nem ellenőrizhetik a látogatók korát,

továbbra is bárki megnézheti a kiállítást.

Sőt, odáig ment, hogy Facebook-oldalán még be is szólt a kiállítást bemószeroló szélsőjobbos képviselőnek:

Él és virul a nemzet múzeuma. Köszönjük, kedves Dúró képviselő asszony...”

A történteket azonban más megvilágításba helyezte Nyáry Krisztián irodalomtörténész, a homofób fóliatörvény miatt 12 millió forintra büntetett Líra könyvkiadó vezetője. Nyáry ugyanis felhívta figyelmet arra, hogy

L. Simon még fideszes képviselőként maga is megszavazta ezt a törvényt,

amely most ezt a helyzetet előállította. Rámutatott arra is, hogy ez a karakánnak tűnő fellépés egyedül az igazgató kivételezett helyzetének köszönhető.

„Nekem is tetszik, hogy most viccesen köszönetet mond Dúró Dórának a fb-oldalán, amiért ennyien állnak sorba kiskorúak is a múzeum előtt. Egy ilyen kurucos kiállást azonban csak ő engedhet meg magának kockázat nélkül.

Ha ugyanis bármilyen könyvesbolt hasonlóan érvelne, és közölné, hogy nem kérhet személyi igazolványt a vevőitől, a vegzálásukkal megbízott vármegyei főispánok ellenőrei a szemükbe nevetve büntetnék meg őket súlyos összegekre. Ha ők hivatkoznak rá, hogy a törvény érthetetlen és hemzseg az önellentmondásoktól, nem kapnak választ, csak annyit, hogy a jogszabályokat be kell tartani.

A törvény értelmében egyébként – mivel a Nemzeti Múzeum 200 méteres körzetében templom található – a kiállítást egyáltalán nem szabadna megtartani felnőtteknek sem.

Az állam azonban kezdettől szelektíven tartja be saját jogszabályát. A könyvesboltok esetében nemrégiben elkezdődött a 200 méter méregetése. Az eljárások még nem zárultak le, senki sem tudja, miért jár büntetés, és miért nem.

A helyzet egyetlen dologban nagyon hasonló: a tiltás hatalmas reklámot csinál könyveknek és kiállításoknak egyaránt. És ez jó is lenne így, hiszen gyermekeket amúgy sem kell megvédeni a művészettől. A könyvesboltokon azonban többszörösen leveri az állam az általa gerjesztett népszerűséget. A Lírát 12 millióra büntették, mert túl sok kiskorú találkozhatott a boltokban egy képregénnyel, amelyben két fiú megfogja egymás kezét. A kiállításon még többen vettek részt.

Az állami múzeumnak nem kell büntetéstől tartania, szabadon fittyet hányhat a kártékony jogszabályra.”

– írta a közösségi oldalán Nyáry Krisztián.

Valódi Hírek