Ez villámgyors volt: Egészen váratlanul derült ki, ki váltja a múzeum éléről kipenderített L. Simon Lászlót

Korábban dolgozott együtt a miniszterelnökkel.

Megírtuk, hogy hétfőn Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter kirúgta L. Simon Lászlót. A Magyar Nemzeti Múzeum immár volt főigazgatójának azért kellett távoznia, mert az intézmény nem teljesítette maradéktalanul az Orbán-kormány utasítását, amely alapján elvárták, hogy – a mindössze egyetlen LMBTQ-témájú fotót tartalmazó – kiállításukról tiltsák ki a kiskorúakat.

L. Simon László rövidesen közölte, hogy tudomásul vette a döntést, bár elfogadni nem tudja azt. Kirúgása hatalmas felháborodást keltett, a Parlamentben aznap keményen bírálták Dúró Dóra szélsőjobboldali politikust, akinek a bejelentése nyomán Csák a kiskorúak kitiltása mellett döntött.

A múzeum élete azonban nem állt meg, mint kiderült,

Hammerstein Judit lett az intézmény megbízott főigazgatója.

A 444.hu a minap egy sajtómeghívón szúrta ki az eddigi helyettes nevét, aki mellesleg az értesülések szerint évek óta jó kormányközeli kapcsolatokat ápol.

Hammerstein ugyanis az első Orbán-kormány idején a kormányfő sajtófőnöke volt, de később a kultúráért felelős minisztériumban is tevékenykedett. Pár éve még az Országos Széchenyi Könyvtár megbízott főigazgatójaként látta el feladatait, onnan került át a múzeumba, ahol immáron a korábbihoz hasonló munkakört tölt be.

A csavar a történetben, hogy amikor a Balassi Intézet főigazgatója volt, külügyminiszteri javaslatra 2018-ban személyesen Orbán Viktor váltotta le őt.

Kapcsolódó cikkek:

Óriási nemzetközi botrány lett L. Simon kirúgásából: Erre ráfaraghatnak Orbánék

Nincs vége a balhénak: Kemény üzenetet küldött L. Simon kirúgása után a nagy vihart kavart sajtófotókiállítás vezetője

Keményen odacsapott a népszerű pedagógus Orbánéknak a múzeumi főigazgató kivágása után

https://nyugatifeny.hu/2023/11/06/egy-nevtelenul-nyilatkozo-kormanyzati-szereplo-elcsiripelte-mi-a-valodi-oka-l-simon-laszlo-kirugasanak

Valódi Hírek