Rápirított Orbánra a NATO: Lejárt az idő, nem totojázhat tovább a kormány

Fontos kérdésben mielőbbi döntést kell hozniuk.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár felszólította Magyarországot, hogy haladéktalanul döntsön Svédország csatlakozásáról – írta csütörtökön a deutschlandfunk.de.

Stoltenberg emlékeztette Novák Katalint Brüsszelben, hogy az Orbán-kormány többször hangoztatta: nem Magyarország lesz az utolsó a ratifikálási folyamatban. Márpedig a jelek szerint ez így alakult, pár hete Törökországban is a parlament elé terjesztették a skandináv ország csatlakozását.

Ekkor azonban az Országgyűlés heti ülésének napirendjén nyoma sem volt a svéd NATO-csatlakozási egyezmény zárószavazásának. Az Orbán-kormány már hosszú ideje halogatja döntést: a fideszes politikusokat többek között az is zavarja, hogy Svédországban megkérdőjelezték a hazai jogállamiság helyzetét.

A szavazást azonban nem lehet a végtelenségig húzni, már napok óta lehetett tudni, hogy a köztársasági elnök a belga fővárosban Jens Stoltenberggel is egyeztetni fog. A svédek NATO-tagságával kapcsolatban Novák csütörtökön közölte, hogy az északi állam csatlakozása hozzájárulna a katonai szövetség megerősítéséhez.

Emellett a politikus azt is kifejtette Stoltenbergnek, hogy bár személyesen támogatja a svédek csatlakozását, ezt a magyar Parlamentnek kell jóváhagynia.

Valódi Hírek