Mi lesz ebből? Már a török diktátor is szembefordult Orbánék döntésével

Megint egyedül maradt a magyar kormányfő.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök a parlament elé terjesztette Svédország NATO-csatlakozását, ezzel Magyarország marad az utolsó olyan tagállam, amely nem ratifikálta még az új ország csatlakozását – számolt be róla a Reuters.

Már korábban is lehetett tudni, hogy a törökök támogatni fogják a svédek csatlakozását, miután sikerült megállapodniuk az Egyesült Államokkal F-16-os vadászgépek beszerzéséről. Most már csak a török törvényhozáson múlik, mikor szavazzák meg a csatlakozást, de alighanem ez már csak formális kérdés.

Orbán Viktor korábban többször is azt ígérte, hogy nem a magyar parlament lesz az utolsó a svéd NATO-csatlakozás megszavazásában, valamint azt is lehetett tudni, hogy Erdoğannal egyeztet a magyar miniszterelnök a kérdésben.

Ugyanakkor az utóbbi időszakban a fideszes politikusok egyre sértődöttebben nyilatkoztak az északi országról.

Az elmúlt hónapokban Menczer Tamás akadt ki egy svéd oktatóvideó miatt, amely szerint Magyarországon a demokrácia hanyatlóban van. A film miatt Kövér László dühében kijelentette, hogy „a svéd politikai elit is része a globális maffiának”, ezért nem szabad megszavazni a NATO-csatlakozásukat. Amellett, hogy a Fidesz színe-java tiltakozik a kormányközeli újságírók is beálltak a kórusba. Bencsik András például – magas intelligenciaszintjét bizonyítva – azt mondta:

„jogunk van azt mondani, ti, svédek agyilag sérült idióták vagytok.”

Valódi Hírek