Hirtelen megszólalt a CATL a debreceni akkumulátorgyárról: Eldalolták, mennyibe fáj a gigaberuházás

Több célja is lesz az üzemnek.

Az utóbbi hónapokban sorra számolunk be a CATL debreceni beruházása – valamint más Magyarországra települő akkumulátorgyárak – körüli eseményekről. A cég a sorozatos tiltakozások után augusztusban megosztotta, hogy a gyárterülete csökkentését tervezi Debrecenben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pár hete azt ecsetelte, hogy szerintük a kínai beruházások nélkül nem tudtak volna gazdasági rekordokat dönteni. Mint emlékeztetett, a legnagyobb akkumulátorgyártó cég CATL-gyárat fog üzemeltetni egy óriási beruházással.

Ez azonban a jelek szerint egy cseppet sem hatja meg a helyieket, tiltakozásuk akkora méreteket öltött, hogy egy magánszemély az Európai Parlamenthez fordult, mert meglátása szerint a környezeti ügyekről szóló Aarhusi Egyezményből eredő kötelezettségeket sérti a beruházás.

A kínai óriáscég a napokban elárult pár friss részletet az Economxnak. Közölték, hogy a debreceni építkezés a tervek szerint halad, várhatóan két éven belül indul a termelés. Elárulták, hogy a talajkiegyenlítési és cölöpözési munkákat nemrég befejezték, jelenleg a szerkezetépítés zajlik. Megosztották, hogy

a beruházás összértéke várhatóan eléri a 3 ezer milliárd forintot.

A CATL szerint a gyáraikat a vonatkozó előírások betartásával üzemeltetik, valamint folyamatosan dolgoznak a leghatékonyabb és legbiztonságosabb működés kialakításán.

Arról is szót ejtettek, hogy a debreceni üzemük esetében optimalizálni akarják az energiafelhasználást, a gyár területén pedig napelemeket szerelnek majd fel. Emellett úgy nyilatkoztak, hogy hosszas elemzés után döntöttek Debrecen mellett. Mint közölték, fontos volt számukra, hogy Magyarország nagy múltra tekint vissza az autóipar területén, de azt is szem előtt tartották, hogy

a közelből nagy mennyiségben tudnak beszerezni akkumulátor-alapanyagokat.

A CATL saját bevallása szerint reméli, hogy sikerül elnyerniük a helyiek bizalmát (bár ez a sorozatos tiltakozásokat látva eddig nem sikerült a cégnek).

Hozzátették: a beruházásuk megfelel a hatályos uniós és magyar jogszabályoknak. Egyik céljuk az elmondásuk szerint az, hogy olyan céget építsenek, amely szerves része lesz a város gazdasági életének. Továbbá azt is megcélozták, hogy elősegítsék a CATL európai lokalizációját, valamint elmondásuk szerint egy fenntartható akkumulátor-értéklánc kialakítását tervezik.

Érdekesség, hogy a cég szerint hazánk nagyszámú versenyképes munkaerővel rendelkezik, ez az elvárásaik szerint könnyíti majd a magyarországi gyárak üzemeltetését. Ugyanakkor a friss hírek szerint

napról napra több vendégmunkás érkezik az országba

– szakértők szerint rövidesen akár a fél milliót is meghaladhatja a számuk.

Kapcsolódó cikk:

https://nyugatifeny.hu/2023/08/22/kitort-a-panik-debrecenben-felnek-a-helyiek-az-orban-kormany-akkumulatorgyar-beruhazasaitol-video

Valódi Hírek