Méretes meglepetés: Beállt a tiltakozók mögé Mikepércs fideszes polgármestere az Orbán-kormány vészjósló terve ellen

Ez már neki is több a soknál!

Debrecen után most Mikepércs lakosságát érik egymás után a meglepetések, miután kiderült, az Orbán-kormány úgy döntött, ide is építenie kell a kínai CATL vállalatnak egy akkumulátorgyárat. A Telex beszámolójában emlékeztetett, a nyáron jegyzői eljárás indult, mert egy családi házban legalább ötven ázsiai vendégmunkást szállásoltak el. Majd újabb váratlan fejlemény volt, amikor szeptember elején a település polgármestere is csak a Magyar Közlönyből értesült arról, hogy Debrecen határába, a falujukhoz közel fognak egy több száz ember befogadására alkalmas munkásszállót építeni.

Tímár Zoltán, Mikepércs fideszes polgármestere az üggyel kapcsolatban a lapnak azt mondta: a sajtó mindkét oldaláról érik támadások, de ő csak a helyi lakosok érdekeit szeretné képviselni. A polgármester elmondta, a hatósági eljárás jelenleg is tart, amiért Mikepércsen egy kínai cég munkásszállónak használt egy családi házat. A jegyző által nyáron indított vizsgálat még nem zárult le, de a vendégmunkásokat már elköltöztették – közölte.

A július végén elindított eljárásba a jegyző bevonta a katasztrófavédelmet, a kormányhivatalt, valamint az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságot is, ám kérdés, hogy a hatóságok jutnak-e majd eredményre. Mint írták, leginkább azért, mert a nem üzleti célú közösségi, szabadidős szálláshely-szolgáltatásról szóló 2003-as kormányrendelet jelen esetre vonatkoztatható részeit

2019-ben hatályon kívül helyezték egy kormányhatározatban.

A lap információi szerint pedig a „rátermettebb” ügyvédek jól ismerik a „rugalmas” jogi kiskapukat, ezért használhatták munkásszállónak a kínai cég tulajdonosai a családi házát.

„A szemmel látható változásoknak Mikepércs lakói örülnek, hiszen ők is úgy látják, hogy a családi házas övezetbe nem való semmilyen szálláshely, amit munkásszállóként működtetnek”

– mondta Tímár Zoltán azzal kapcsolatban, hogy a cég képviselői megígérték, az összes vendégmunkást elköltöztetik Mikepércsről.

Ám korai lenne az öröm Mikepércs lakóinak, hiszen a debreceni iparosítás keretein belül egy szeptember 5-i kormányhatározat értelmében egy újabb gigantikus munkásszálló épülhet Debrecen szélére. A beruházó pedig az egyik feltörekvő városi cégcsoport, a Xanga, amely vállalat a multimilliárdos Herdon Istváné. Herdonék egyébként még júniusban készültek el Nyíregyházán egy 200 fős, 50-50 százalékban magántőkéből és állami támogatásból megvalósított másik munkásszállóval.

A mikepércsiek jelezték, a probléma csupán annyi,

a település polgármesterét „elfelejtették” tájékoztatni az újabb munkásszállóról.

„Önkormányzatunk semmilyen értesítést, jelzést nem kapott a tervezett munkásszálló építéséről Debrecen vezetésétől, és a Xanga cégcsoporttól sem. Mi is a Magyar Közlönyből értesültünk arról, hogy a település közigazgatási határa mellé, debreceni területre több száz fős munkásszállót tervez egy magánbefektető építeni”

– közölte Mikepércs polgármestere.

„A két település között van kommunikáció, ezért is érthetetlen Debrecen vezetése részéről ennek a kérdéskörnek a kezelése”

– tette hozzá Tímár Zoltán.

A polgármester elmondta: a mikepércsiekkel nap mint nap folytatott beszélgetésekből számára világos, hogy

nem örülnek a déli ipari övezetben zajló beruházásoknak, félnek a jövőtől, a következményektől.

„Az is a teljes képhez tartozik azonban, hogy a helyiek üdvözöltek néhány beruházást, sok mikepércsi dolgozik ugyanis a csomagolástechnológiával foglalkozó Kronesnél és Deufolnál, illetve a Continental gumigyárnál, ugyanakkor

a veszélyes, környezetterhelő akkumulátorgyárak betelepítése ellen joggal tiltakoznak

az egészségükre, a település jövőjére, a megszokott családias környezetre hivatkozva”

– mondta Tímár Zoltán.

A polgármester kiemelte: sokan úgy látják, hogy az akkumulátoripari beruházások egyedüli vesztese Mikepércs lesz.

Timár Zoltán amikor a sajtó támadásairól beszélt, a kormányközeli Mediaworks által kiadott megyei napilap egyik cikkére gondolt, amelyben azt írták, a fideszes polgármester által vezetett képviselő-testület még 2003-ban „jogellenesen fogadott el rendeleteket„. A polgármester akkor ezt cáfolta, ugyanakkora jelezte, nyugtalanította az ügy.

„A sajtó mindkét oldaláról érnek támadások. Az egyik az ellehetetlenítésemre törekszik, a másik mindenféle kormányellenes kijelentést akar kicsikarni belőlem. Nem foglalkozok ezzel, végzem a dolgom. A jövőben is Mikepércs érdekeit kívánom képviselni”

– mondta a polgármester.

Valódi Hírek