Vége a békének: Az Orbán-kormány most jelentette be, folytatják az elmúlt 13 év legnagyobb pusztítását

Ez fájni fog a természetnek.

Az előkészítési munkálatok után október 24-én megjelent a közbeszerzési felhívás a Fertő tavi öko- és szabadidőpark fejlesztéséről jelentette be az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón a Fertő tavi vízitelepen.

Ágh Péter kiemelte: a fejlesztés magyar költségvetési forrásból valósul meg, és állítása szerint összhangban lesz a tájra és a magyar építészet alapelveire vonatkozó előírásokkal. Hozzátette, a fejlesztésnek a fenntarthatóság és a környezetvédelem szempontjainak figyelembevételével kell megvalósulnia, a táj jellegébe illeszkedve.

A Fertő tavi beruházás egyébként arról ismert, hogy a projekt kapcsán Orbán Ráhel is megvetette a lábát a környéken. Több nyaralót ledózeroltak a helyszínen, és

súlyos környezetkárosítást követtek el a beruházók.

A projekt ellen a Greenpeace is tiltakozott. Egy ideig úgy tűnt, a kormányzat leállítja a beruházást, ugyanis a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal visszavonta az építkezés környezetvédelmi engedélyét. Úgy tűnik, a kormányzat azonban nem hagy fel a projekttel.

A fejlesztés célja az is, hogy a területen korábban jelen lévő funkciók a jövőben korszerűbb minőségben szolgálhassák az emberek kikapcsolódását, így megújul a strand a kiszolgáló létesítményekkel együtt, megújul a kikötő és kialakítanak egy zöld parkot is sorolta.

Ágh Péter bízott benne, hogy a fejlesztés révén a partszakaszon olyan terület jön létre, amely hozzájárul a turizmus erősödéséhez, és azt mondta, a minisztériumban azon dolgoznak, hogy a ma még „torzó” beruházások lépésről lépésre megvalósulhassanak. Hangoztatta a papagájkommandó szólamait, miszerint „az orosz-ukrán háború és az elhibázott szankciós politika” miatt sok beruházást fel kellett függeszteni, de megjegyezte, hogy a gazdaságilag és társadalmilag is indokolt fejlesztéseket a költségvetés teherbíró képességének függvényében meg szeretnék valósítani.

Nyul Zoltán, az ÉKM magasépítésért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a Fertő tavi beruházásnál párhuzamosan zajlik két folyamat: az első az északi kikötő ideiglenes megnyitásának előkészítése. A második a tervezési, kivitelezési közbeszerzési eljárás végigvitele, annak a tervező-kivitelezőnek a kiválasztása, aki 30 hónapos átfutási határidővel vállalja a szükséges műszaki tartalmak megvalósítását részletezte.

A helyettes államtitkár hozzátette: azzal számolnak, hogy decemberig beérkeznek az ajánlatok, 2024 első fél évében pedig a szerződést megkötve megindulhatnak a tervezési, majd a kivitelezési munkák. Kiemelte, hogy a fejlesztés ütemezetten, visszafogottan, a környezetbe illeszkedően a lehető legtöbb zöld elemmel valósul meg.

Farkas Ciprián, Sopron fideszes polgármestere arról beszélt, az elmúlt években „méltatlan politikai támadások kereszttüzébe került” a beruházás, és leginkább azok kérik számon a megvalósulást, akik

mindent elkövettek ennek megakadályozása érdekében.

Baloldali politikusok, Soros György által finanszírozott NGO-k minden alkalmat és eszközt megragadtak arra, hogy a Fertő-part fejlesztésének küllői közé botot dugjanak

tajtékzott, hozzátéve, hogy a fejlesztés ezért is szenvedett késedelmet. A késedelem másik okaként a polgármester a háborút és a szankciókat jelölte meg. Farkas Ciprián hangsúlyozta: a cél továbbra is az, hogy az emberek a magyar oldalon is olyan színvonalon élvezhessék a tó adottságait,

mint az osztrák oldalon.

(MTI korrigálva/Nyugati Fény)

Valódi Hírek