Óriási port kavart a corvinusos tanár kirúgása: Kollégái azonnali követeléssel fordultak az egyetemhez

Finoman fogalmazva sem értenek egyet a történtekkel.

Megírtuk, hogy kedden kirúgták a Budapesti Corvinus Egyetem oktatóját, aki tavasszal nem volt hajlandó kivételezni egy befolyásos családból jövő hallgatójával, majd vizsgálatot kezdeményezett a szabályszegés miatt.

A történtek után rövidesen dolgozói fórumot hívtak össze, ahol a munkatársak többször vastapssal jelezték, hogy a kirúgott oktató mellett állnak. Továbbá olyan megjegyzések hangoztak el, mint például „bizalomvesztés történt„, a kirúgás „orwelli feeling„-et idéz, illetve „elviselhetetlen, alpári eljárás” volt az oktató menesztésének folyamata.

Emellett az egyetem hallgatói önkormányzata a szakkollégiumokkal közösen, levélben kérte a rektort, hogy segítse elő a diákok tájékoztatását az elbocsátott oktató ügyében.

Kertesi Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének doktora közösségi oldalán osztotta meg a csütörtökön tartott dolgozói fórum állásfoglalását Ádám Zoltán elbocsátása ügyében.

Mint írta, megdöbbentőnek és a felháborítónak tartják az egyetemi vezetés döntését. Meggyőződésük, hogy ez a lépés árt az intézmény jó hírének, árt mindannyiuknak.

„Szégyenbe hoz bennünket egymás előtt itt az Egyetemen, az egész felsőoktatásban, a honi nyilvánosságban és a nemzetközi akadémiai világban is, hogy

az etikai ügy feltáróját bocsátja el az egyetem”

– fogalmazott.

Hangsúlyozta: tiltakoznak ellene, hogy egy aláírás nélkül megjelenő, homályos utalásokkal teli közleményben tudassák velük az egyetem hírnevét és megítélését alapjaiban meghatározó ügyet lezáró vizsgálat eredményét. Megjegyezte: ez méltatlan az intézmény közösségével szemben.

Emellett tiltakoznak az alkalmazott eljárás ellen is. Meglátásuk szerint az elbocsátással az egyetem vezetése semmibe vette több mint 200 kollégának a megkülönböztetésmentes vizsgáztatás, az intézmény erkölcsi integritását, és az etikai eljárásokat kezdeményező Ádám Zoltán melletti nyilvános kiállását.

„Tiltakozunk az ellen, hogy ellenségnek kiáltják ki azt, aki kritikát mer megfogalmazni.

Követeljük, hogy Ádám Zoltánt vegyék vissza!”

– zárta a Facebook-bejegyzését Kertesi.

(Gábor Kertesi/Facebook)

Valódi Hírek