Ütött az óra: Navracsics Brüsszelbe sietett tárgyalni az uniós pénzekről, de van egy óriási bökkenő

Enélkül nem lesz alku.

Az Európai Bizottság még nem kapta meg a magyar hatóságok levelét, amelyben az uniós intézmény pontosító kérdéseit válaszolta meg az Orbán-kormány – így reagált a bizottság az economx.hu megkeresésére a minap.

Navracsics Tibor pár napja a Portfolio konferenciáján arról nyilatkozott, hogy jelenleg még „teljes bizonytalanságban” vannak az uniós források lehívását illetően, de csütörtökön Brüsszelbe megy áttekinteni a részleteket. A területfejlesztési miniszter szerint hosszú tárgyalás vár rájuk,

előreláthatólag novemberben kerül pont a brüsszeli forrásokról szóló tárgyalások végére.

Navracsics emellett szót ejtett a bizottság pontosító kérdéseiről: mint mondta, ezeket megválaszolták és írásban elküldték az uniós intézménynek. A jelek szerint azonban a levél még nem ért célba, legalábbis a bizottság szerda esti válasza szerint még várják a dokumentumot, de amint megkapják, értékelni fogják a tartalmát.

Korábbi értesülések szerint a bizottság 13 milliárd eurónyi támogatást oldana fel Magyarország számára november végéig – döntésüket a források szerint részben az indokolta, hogy megszerezzék Orbán támogatását a hétéves, közös uniós költségvetés növeléséhez, így Kijevnek is jutna pénzügyi támogatás.

Ugyanakkor Věra Jourová bizottsági alelnök később leszögezte, hogy ez alaptalan spekuláció. Továbbá azt is közölte, hogy szó sem lehet olyan politikai alkuról, amely Orbánék támogatásáért cserébe megnyitná a brüsszeli pénzcsapokat. Mint mondta, a magyar kormánynak ki kell javítania a hiányosságokat, azután pedig folyósíthatják nekik az uniós forrásokat.

Mindenesetre Navracsicsék szerint csütörtökön a tárgyalások befejező szakasza kezdődik. Ugyanakkor Jourová korábban hangsúlyozta: biztosra akar menni az Európai Bizottság, hogy amikor elindítják az utalást, Magyarország készen álljon az esetleges csalás és korrupció elleni eljárásokra.

Valódi Hírek