Rendkívüli: Minden eddiginél nagyobb fordulat jöhet az EU-s pénzek ügyében

Változások történtek.

Az Európai Unió november végéig feloldhatja a Magyarországnak járó uniós források egy részét, mintegy 13 milliárd eurónyi kohéziós támogatást – értesült a Financial Times. Az összeg feloldása pedig biztosíthatja Orbán Viktor támogatását az uniós költségvetéshez, valamint az Ukrajna számára nyújtott segítséghez is.

Az Európai Bizottság 13 milliárd eurónyi EU-s támogatást oldhat fel Magyarország számára november végéig.

A lap forrásai közül ketten jelezték, a döntést részben az indokolta, hogy megszerezzék Orbán Viktor támogatását a hétéves, közös uniós költségvetés növeléséhez. Az Európai Bizottság szándéka szerint 66 milliárd euróval növelné az EU közös költségvetését, amelynek egy része a Kijevnek szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatási programhoz járulna hozzá.

A Magyarországnak szánt EU-s források tavaly december óta vannak befagyasztva, ám a mostani döntést

„győzelem”-ként könyvelheti majd el Orbán Viktor,

aki korábban azt mondta, addig nem járul hozzá az uniós költségvetés növeléséhez, amíg Magyarország nem fér hozzá saját uniós forrásaihoz.

A nevük elhallgatását kérő tisztségviselők elmondták: Magyarország Brüsszel kérésére májusban igazságügyi reformokat vezetett be, ez pedig okot ad az EB számára a 13 milliárd eurós összeg felszabadítását, amely a befagyott támogatások több mint ötven százaléka, összesen mintegy 22 milliárd euró.

Stefan de Keersmaecker, a Bizottság szóvivője közölte: az EU szeptember 26-án levélben fordult a magyar kormányhoz, hogy „felvilágosítást” kérjen a reformok bizonyos részleteiről.

„Amint Magyarország válaszol ezekre a kérdésekre, a bizottság folytatja az értékelést”

– mondta a szóvivő.

Az Európai Bizottság sajtószolgálata a hírt megerősítette a Portfoliónak is. A lap információi szerint a vitás kérdések a Kúria automatikus ügyelosztási rendjére, valamint az Országos Bírói Tanács működésére vonatkoznak, leginkább arra, hogy mennyire biztosított a testület független működése az Országos Bírói Hivataltól. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta: a bizottság arra kíváncsi, „mikor festették utoljára az OBT irodáit”, ugyanakkor kiderült, ilyen kérdések egyáltalán nem szerepelnek a vitás ügyek között.

Több diplomata is rámutatott:

nem igaz Orbán Viktor Kossuth rádióban tett kijelentése,

miszerint a lengyel választások függvénye, hogy Magyarországnak kifizetik-e a pénzeket. A Bizottságnak 90 napja van lefolytatni a vizsgálatot onnantól kezdve, hogy a magyar kormány válaszol a kérdésekre.

(ft.com/index.hu nyomán)

Valódi Hírek