Nem várt pofon: Orbánék már épp tartották a markukat, amikor újabb fordulat jött

Ez kínos.

Kedden délelőtt mi is megírtuk, hogy – a Financial Times értesülései szerint – az Európai Bizottság feloldhat 13 milliárd eurónyi forrást a magyar kormány elől elzárt 22 milliárdból. Ezért cserébe Orbán Viktornak rá kellene bólintani az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós EU-s támogatásra.

„Nem, ez nem igaz, ez alaptalan spekuláció”

– szögezte le kedden délután Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke strasbourgi sajtótájékoztatóján a fentikre reagálva.

A hvg.hu brüsszeli tudósítója szerint továbbra is ugyanazokat a feltételeket kell teljesítenie a magyar kormánynak, amelyek eddig is ismertek voltak.

Ameddig ez nem történik meg, addig nem fognak pénzt küldeni.

Azt persze a lap is hozzáteszi, hogy nem szokás egy ilyen háttéralkut nyilvánosan kommunikálni. Ugyanakkor a magyar kormány eddig azt mondta, addig nem támogat semmilyen Ukrajnának szánt uniós segélyt, ameddig a megtámadott ország nem számol el az eddig kapott forrásokkal, valamint nem változtatják meg a kisebbségek oktatásra vonatkozó törvényét.

Tehát amennyiben valóban megkötné egyezséget a magyar kormány az EU-val, a kormány narratívája alapján azt jelentené, hogy Orbánék

elárulják a kárpátaljai magyar kisebbséget néhány millió euróért cserébe.

Navracsics Tibor korábban már reagált a kedd reggeli sajtóhírre. Ebből az derült ki, hogy a magyar kormány nyitott lenne arra, hogy megszavazza az uniós pénzeket Ukrajnának, cserébe a 13 milliárd euró folyósításáért.

Valódi Hírek