Rendkívüli közleményt adott ki a rendőrség a pénteki tüntetésről – eljárások indultak a diákok ellen (+videó)

Várható volt.

Mi is beszámoltunk az Egységes Diákfront és az ADOM Diákmozgalom által szervezett Érted megyünk – Demokrácia Napi Tüntetés címen meghirdetett demonstrációjáról, amelyet pénteken tartottak, hogy tiltakozzanak az Orbán-kormány pedagóguséletpálya-törvénye ellen. A demonstrálók délután hat órakor érkeztek meg a Kossuth térre, ahol a felszólalók elmondták beszédeiket, majd ezt követően innen vonultak majd tovább.

A tüntetésen többek között Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) képviselői, valamint diákok és pedagógusok is részt vettek. A beszámolók szerint a tizen– és huszonéves korosztály tagjai is szép számmal képviseltették magukat.

A tüntetők este megindultak a Karmelita kolostor felé, ám ott rendőrsorfal fogadta őket. A helyszínen kisebb dulakodások is kialakultak, de a tüntetők végül hazamentek. A rendőrség ennek ellenére több eljárást is indított a pénteki demonstráción történtekkel kapcsolatban.

„A bejelentett és tudomásul vett gyűléseket követően

a tüntetők egy csoportja jogellenes gyűlésbe kezdett, és a Budai várba vonult”

– írta a pénteki tüntetésekről a police.hu.

Hozzátették: Budapestre 2023. szeptember 15-re magánszemélyek két, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlést jelentettek be, amelyeket az illetékes gyülekezési hatóság tudomásul vett. Az egyik gyűlés résztvevői a II., Elvis Presley parktól az V., Kossuth Lajos térig, míg a másik gyűlés résztvevői, egyesülve az előző gyűlés résztvevőivel az V., Kossuth Lajos tértől az I., Alagút utca – Attila út kereszteződéséig vonultak.

„A bejelentett és tudomásul vett gyűléseken a résztvevők közül négyen a Margit hídon, illetve a Kossuth Lajos téren a Rákóczi szobornál pirotechnikai eszközöket működtettek el, ezért velük szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság polgári felhasználású robbanóanyaggal és pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt

szabálysértési eljárást indít.

Az Alagút utca – Attila út kereszteződésénél végződő, bejelentett és tudomásul vett vonulásos gyűlés szervezője a gyűlést befejezetté nyilvánította. Ezt követően a korábbi gyűlésen résztvevők egy csoportja jogellenes gyűlésbe kezdett, és a Király lépcsőn át a Budai várba vonult. A jogellenes gyűlés agresszívvá vált résztvevői a Király lépcsőn a rendőrsorfalat lökdösni kezdték, ezért a rendőrök a balesetveszély elkerülése érdekében többször felszólították őket magatartásuk befejezésére. Később a jogellenes gyűlés résztvevői a Hunyadi úton át ismételten megkíséreltek feljutni a Karmelita kolostorhoz.

A jogellenes gyűlés tartása miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy fővel szemben

gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése okán szabálysértési eljárást indított”

– áll a rendőrség közleményében, amelyhez egy videót is mellékeltek.

(PoliceHungary/Youtube)

Valódi Hírek