Hatalmas ellenállás: Az ország legelismertebb színészei intettek be volt egyetemük fideszes vezetésének

Nyílt levelet írtak többen.

Három éve nagy port kavart a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) elfideszesítése. Akkor sok tanár és hallgató is tiltakozott az egyetem átalakítása ellen. Azóta megbukott a „modellváltást” levezénylő Szarka Gábor, de az SZFE továbbra sem kapta vissza régi szabadságát.

A 444-hez eljutatott levél szerint az egyetem jelenlegi vezetése szerette volna, ha a szeptember 11-ei évnyitón át tudná adni több ismert öregdiákjuknak az aranydiplomáját.

Vámos László rendező osztályában ötven évvel ezelőtt végzett Kútvölgyi Erzsébet és Lázár Kati Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészek, akik a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai, Egri Márta Jászai Mari-díjas színésznő, Miklósy Judit színésznő, Varsa Mátyás színész, rendező, író, Vas-Zoltán Iván színész, rendező, dokumentumfilmes.

Egyikük sem fogja átvenni az aranydiplomáját.

Így tiltakoznak a Vidnyánszky Attila gyámsága alá került intézmény vezetése ellen.

A levelüket változatlan formában közöljük:

„Az a Színház- és Filmművészeti Egyetem (korábban Főiskola), amelynek mi egykor növendékei voltunk, a döntés-előkészítés demokratikus szabályainak megkerülésével, a szakma, a hazai és nemzetközi közvélemény tiltakozása ellenére 2020. szeptember 1-én magánegyetemmé alakult.

Az újjáalakult intézmény vezetői több alkalommal is határozottan elhatárolódtak az addig működő egyetem működési elveitől, szellemiségétől, és ezzel olyan értékeket tagadtak meg és romboltak le, amelyeknek a szellemében mi annak idején nevelkedtünk.

Nem vehetünk át aranydiplomát azoknak a kezéből, akik megtagadták egykori tanáraink, és tanáraik sorát, Nádasdy Kálmántól Ascher Tamásig. Azt a szakmai nyitottságot és sokszínűséget, amit az átalakítás folyamatában az utolsó pillanatig védeni próbáltunk, és ami számunkra ma is mindennél fontosabb.”

A hírrel kapcsolatban megszólalt Perintfalvi Rita közíró is. Facebook-oldalán azt írja: „megint büszke vagyok! Ismét egy fontos ellenállás, a maga jelképes mivoltában példaadó cselekedet történt!”.

Ahogy írja, „a magyar kormány az egyetemet Vidnyánszky Attila gyámsága alatt magánegyetemmé alakította és ezzel tönkretett mindent, ami addig ebben az intézményben mérvadó volt”.

Perintfalvi teljes bejegyzését itt olvashatjátok el:

(Perintfalvi Rita Publik/Facebook)

Valódi Hírek