Egészen váratlan fordulat: Győzött a lakosság, elkaszálta a fideszes gigaberuházást a bíróság

Ebből nem lesz építkezés.

Mint írtuk, a Pécsi Törvényszék májusban második alkalommal is megsemmisítette a Balatonföldvárra tervezett vitorláskikötő építési engedélyét. A település egyik strandterületén létesült volna a beruházás, ezzel pedig kettévágták volna a fürdőhelyet. A helyi civilek többször is tiltakoztak a gigakikötő ellen.

A bíróság döntése jogerős volt, a két alperes, a balatonföldvári önkormányzat és a kormányhivatal már csak felülvizsgálatot kérhetett a Kúriától. A legfőbb bírói testület ugyanakkor idén márciusban elutasította kérelmüket, amelyet az elsőként megadott építési engedély megsemmisítése miatt nyújtottak be.

A Párbeszéd – Zöldek friss Facebook-bejegyzéséből pedig kiderült, hogy visszavonták a kikötő építési engedélyét. Hangsúlyozták, hogy a beruházás a környezetszennyezés mellett a Lánchídhoz hasonló hosszúságával egyszerűen megszüntette volna a helyi strandot.

Bejegyzésüket változtatás nélkül idéztük:

„🎉 SIKER!

Visszavonták a balatonföldvári gigakikötő építési engedélyét is!

Szabó Rebeka, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnöke és aktivistáink többször is tiltakoztak Balatonföldváron a helyi civilekkel együtt a Balaton brutális beépítése ellen.
A helyi építési szabályzatot figyelmen kívül hagyó beruházással nem csak a környezetet tették volna tönkre, hanem egy Lánchíd hosszúságú betonmonstrumot is építettek volna a strand közepébe, egyszerűen megszűntetve a helyi strandot.

Most a Pécsi Törvényszék ítéletében foglaltakat figyelembe véve döntött úgy a katasztrófa-védelmi hatóság, visszavonja a balatonföldvári »strandkikötő« vízjogi létesítési engedélyét.

A Párbeszéd – ZÖLDEK pontosan az ilyen érthetetlen és környezetpusztító beruházások ellen küzd nap mint nap, és küzdeni fog ezután is. Mert a jövő vagy zöld lesz, vagy nem lesz!

#PárbeszédZÖLDEK”

(Párbeszéd – Zöldek/Facebook)

Valódi Hírek