Hatalmas „meglepetés”: Kiderült, ki építheti meg a valaha készült legdrágább hidat Magyarországon

Hasonló beruházásra nem volt még példa. A mohácsi Duna-híd méregdrága lesz.

A Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. nyerte el az új mohácsi Duna-híd és a hozzá kapcsolódó úthálózat megépítésére kiírt közbeszerzését – írta meg a vg.hu.

A mohácsi Duna-híd lesz a legdrágább az országban

Hargitai János, a mohácsi térség kormánypárti országgyűlési képviselője, egyben a Mohács 500 program miniszteri biztosa jelezte, hogy a közbeszerzés lezárult. Kihirdették a győztest, így mára kiderült, ki építheti meg az új Duna-hidat Mohácsnál.

A tendert az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) írta ki, a nyílt uniós eljárás tavaly szeptemberben indult el, a végső ajánlattételi határidő 2023. november 23. volt. Három vállalkozás tett ajánlatot az új Duna-híd megépítésére:

  • a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt.,
  • a Strabag Építő Kft.
  • és a Swietelsky Magyarország Kft.

Minden idők egyik legnagyobb összegű beruházásáról van szó,

a Duna Aszfalt 294,96 milliárd forintos ajánlattal nyerte el a megbízást.

A közbeszerzési eljárás eredményét május 6-ig lehet megtámadni, ha senki nem lép, szerződést köthetnek a céggel.

Nem csak Duna-híd épül Mohács településen

  • Első körben összesen 28,8 kilométernyi utat építenek meg 2×1, illetve 2×2 sávon. Ennek része egy körforgalmú csomópont, három közúti híd, valamint kerékpárút levezetése az új Duna-hídról.
  • Ezután az országos közút részeként a Dunát keresztező új híd összesen 756 méteres hosszal. Ennek három eleme lesz, két ártéri híd és egy mederhíd. A teljes szerkezeti magasság (tehát a híd pályaszintje és a szerkezet alsó éle közé eső magassági méret) 2,75 méter és ami még fontos, hogy az új mohácsi Duna-hidat is 2×2 sávos osztott pályás keresztmetszettel építik meg, ráadásul kerékpárút-átvezetéssel.
  • Végül pedig az előbb említett ártéri hídhoz csatlakozva egybefüggően 8,5 kilométer hosszban 2×2 sávos osztott pályás országos közút (főút) épül az M6-os autópályáig. Ezen belül lesz együttesen öt darab új körforgalom, valamint egy 3,9 méter széles kerékpáros aluljáró-keretelem.

Ismert név nyert

A Duna Aszfalt a tiszakécskei Szíjj László útépítő cége. A leggazdagabbakat felsoroló 2023-as összesítés szerint Szíjj a hatodik leggazdagabb magyar 280 milliárd forintra becsült vagyonnal. Ő volt a tulajdonosa a Lady MRD nevű luxusjachtnak, amelynek a fedélzetén korábban Mészáros Lőrinc és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megfordult.

Valódi Hírek