Kinyírta a kormányhivatal az egyik balatoni strandot: felháborító, amit a helyére építenek

Hiába a bírósági határozat, a kormányhivatal gyorsan pontot tett az ügy végére.

Mégis megépülhet a 175 hajós kikötő a balatonföldvári strand területén, aminek az építési engedélyét még szeptemberben hatályon kívül helyezte a bíróság.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal néhány napja azonban különös módon újra kiadta az engedélyt az kikötőre. A helyi lakosok viszont aggódnak, hogy ezzel veszélybe került a strand — számolt be róla az RTL Híradó.

A tervek szerint elektromos hajóknak szánt kikötőt terveznek létrehozni a strand helyére, viszont egy helyi egyesület szerint csupán 15 hely lett volna azoknak, a többi százat a vitorlások részére tarthatják fenn. A szervezet korábban bíróságon támadta meg a kiadott építési engedélyt, melyet a Pécsi Közigazgatási Bíróság szeptemberben hatályon kívül is helyezett.

Azonban ennek ellenére a kormányhivatal alig egy hete arról tájékoztatta az egyesületet, hogy

az ügyben új engedélyezési eljárás indult.

Az eljárás különösen gyorsan „eredménnyel” is zárult.

„Két nap alatt futtatták végig a saját rendszerükön. Egy 26 oldalas határozatban indokolják, hogy miért lehet ide kikötőt építeni és teljesen figyelmen kívül hagyták a bíróság azon megállapítását, amire a megsemmisítés alapult: hogy

ez ellentétes a helyi építési szabályzattal, amit az önkormányzat önmaga fogadott el 2006-ban”

— mondta a szervezet vezetője, Herényi Károly, korábbi MDF-es politikus.

A látványtervek szerint az épülő kikötő teljesen kettészelné a strandot, aminek következtében teljesen megszűnne a strand.

A kikötő megépítése ellen, még a közelben lévő apartmanházak tulajdonosai is tiltakoznak, akik szerint több mint tízezer ember nyaralását lehetetlenítené el a beruházás.

„Nem az a meglepő, hogy új engedély van, hanem az hogy milyen gyorsan rakták, tákolták össze. Az a meglepő, hogy az új határozat majdnem szóról-szóra megismétli az elsőben leírtakat. Azok összes hibájával egyetemben”

— értékelte képviselőjük, Unicsovics György.

A polgármester az ügyben nem kívánt nyilatkozni. Szeptemberben is még egy olyan közlemény volt olvasható oldalukon, amely szerint támogatják az építkezést.

A kivitelező cég a portál kérdésére jelezte,

mindenképpen megépül a kikötő.

„A Helyi Építési Szabályzat alapján meghatározott strand területe és funkciója nem változik meg, mind a strand területe, mind a strand funkciója a továbbiakban is változatlanul és zavartalanul üzemeltethető és a fürdeni vágyok rendelkezésére tud állni”

— fogalmaztak.

Videó:

(rtl.hu)

Valódi Hírek