Óriási siker: Győztek a civilek, nem építhetnek kikötőt a fideszes nagyhalak a Balatonon

Az ítélet jogerős.

A Pécsi Törvényszék szerdán második alkalommal is megsemmisítette a balatonföldvári Nyugati strandra tervezett vitorláskikötő építési engedélyét.

„A jogértelmezésünk szerint a vállalkozónak azonnal abba kell hagynia az építkezést”

– mondta az üggyel kapcsolatban a Népszavának Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület elnöke.

A Veszprém Megyei Kormányhivatalt új eljárásra kötelezték, azzal kitétellel, hogy figyelembe kell venniük a bírósági ítéletet.

A bíróság döntése jogerős, így a két alperes, a balatonföldvári önkormányzat és a kormányhivatal már csak felülvizsgálatot kérhet a Kúriától. A legfőbb bírói testület ugyanakkor idén márciusban elutasította kérelmüket, amelyet az elsőként megadott építési engedély megsemmisítése miatt nyújtottak be.

„Bíztunk a bíróságban, hogy ugyanazon elveket vallja majd, mint az első engedély esetében”

– mondta Herényi Károly, hozzátéve, el tudja képzelni, hogy a kormányhivatal kiad majd még egy engedélyt a cégnek, mert egyértelmű, hogy az időt akarják húzni, míg olyan készültségi fokot ér el a beruházás, hogy megkérhetik rá a fennmaradási engedélyt.

„Bár bizakodó vagyok, hogy ez nem történik meg, de sajnos a mai Magyarországon előfordulhat, hogy jogerős építési engedély nélkül is megépül valami. Ott, ahol egy kormányhivatal megteheti, hogy nem veszi figyelembe a Kúria által is megerősített bírósági ítéletet, nem lenne meglepetés”

– jegyezte meg.

Valódi Hírek