Kitálalt egy orosz kormánytanácsadó: Vlagyimir Putyin felkészülhet a legrosszabbra

Megrendült a bizalom az orosz vezetésben.

Egyre többen kérdőjelezik meg az orosz elit soraiból is, hogy Vlagyimir Putyin ukrajnai háborúja Moszkva szempontjából „sikeres” kimenetellel zárulna. Még a legoptimistábbak is a „befagyasztott” konfliktust tartják a Kreml számára a legkedvezőbb forgatókönyvnek.

Az orosz politikai és üzleti elit köreiben sokan már belefáradtak a háborúba, és azt szeretnék, ha a konfliktus véget érne, ugyanakkor kétlik, hogy Putyin leállítaná a harcokat – számolt be minderről hét neve elhallgatását kérő személy a Bloombergnek.

A lap forrásai közül négyen azt állították, hogy bár egyelőre senki sem hajlandó szembeszállni az orosz diktátorral, de

a vezetésébe vetett abszolút bizalom megrendült.

A legkedvezőbb perspektívát az év későbbi részében folytatott tárgyalások jelentenék, amelyek „befagyasztanák” a konfliktust, és lehetővé tennék Putyin számára, hogy pirruszi győzelmet hirdessen, az elfoglalt ukrán területek megtartásával – közölték ketten.

„Az elit holtponton van: félnek attól, hogy bűnbakká válnak egy értelmetlen háborúért”

– jelentette ki Kirill Rogov volt orosz kormánytanácsadó, aki a háború elindítása után elhagyta Oroszországot, jelenleg a Re:Russia nevű, bécsi székhelyű elemzőközpontot vezeti.

„Igazán meglepő, hogy az orosz elit körében mennyire elterjedt az a gondolat, hogy

van esély arra, hogy Putyin nem nyeri meg ezt a háborút”

– mondta Rogov.

A lap megjegyezte, hogy mivel a Kremlnek egy olyan ukrán ellentámadással kell szembenéznie, amelyet az Egyesült Államok és Európa több milliárdos fegyverzetével segítenek, az orosz tisztviselők nem számítanak jelentős előrelépésre a csatatéren, főleg, ha figyelembe vesszük azt, hogy télen a moszkvai erők alig tudtak előre haladni a harctéren, és súlyos veszteségeket szenvedtek.

Ugyanakkor Putyin és vezető tisztségviselői továbbra is kitartanak amellett, hogy Oroszország „győzni fog”, bár az nem tisztázott, hogy ebben a helyzetben mi számít győzelemnek, hiszen a rettentő orosz elnök hadseregének nem sikerült bevennie Kijevet a háború elején, noha „villámháborúra” készült. Mint írták, egyelőre nincs arra utaló jel, hogy belső körökből bárki is puccsot kísérelne meg a diktátor ellen.

Viszont az egyelőre nem látszik, hogy a harcok mikor érhetnek véget. Az orosz tisztviselők és milliárdosok pontosan tudják, hogy akár évekig tartó nemzetközi elszigeteltséggel néznek szembe, mivel Putyin arra kényszeríti a gazdaság szereplőit, hogy támogassák háborúját, valamint megtiltja a körülötte lévő tisztviselőknek, hogy elhagyják posztjukat.

Továbbá a szankciók és egyéb intézkedések nyomán, valamint a nemzetközi elszigetelődés miatt, az orosz gazdaság a világ egyik legkiszolgáltatottabb gazdaságává válhat, így pedig Putyinék

elveszíthetik pozíciójukat a globális piacokon is.

(bloomberg.com / index.hu nyomán)

Valódi Hírek