Simor András egyetlen ütős példával magyarázta el, miért táncol a szakadék szélén az Orbán-kormány

Szerinte nem felzárkózást, hanem leszakadást hozott Orbánék gazdaságpolitikája.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke volt „A Téma Brückner Gergővel” című műsor e heti adásának vendége.

A szakember visszavonulása óta kevesebb nyilvános szereplést vállal, jelenleg az Erste felügyelőbizottságának tagjaként és a Budapesti Fesztiválzenekar kuratóriumának elnökeként dolgozik. Azonban a közelmúltban interjút adott egy izraeli lapnak, amely annyira sikeres volt, hogy egy Tel-Aviv-i konferenciára is meghívták előadóként. Ott arról beszélt, „mi történik akkor, amikor a demokráciát egy országban felszámolják, és milyen hatással van ez a gazdaságra”.

Simor András szerint a kormányt komoly felelősség terheli azért, hogy Magyarországon ilyen magas (Európa-rekorder) az infláció, és azért is, hogy a pénzromlás mértéke csak lassan fog csökkenni, habár ennek felelősségét az Orbán-kormány megkísérli áthárítani az MNB-re.

Kiemelte: a kormánynak azok a lépései, amelyekkel rövid távon enyhíteni szeretnék a gazdasági hanyatlást (például az, hogy továbbra is olcsón kínálnak hiteleket vállalatoknak a Baross Gábor programmal), mérsékelnék a GDP-csökkenést, hosszú távon azonban ártanak az az ország felzárkózásának. Hozzátette, ezek az akciók politikai szempontból nyilvánvalóan előnyösek a kormányzat számára.

„Ha én három hétig egyfolytában eszem mértéktelenül, akkor el fogok hízni. Akkor utána jön egy fogyókúra, és ezt nem önmagában kell értelmezni, hanem ez, ha úgy tetszik, a büntetés azért, mert

három hétig degeszre ettem magam.

És a magyar gazdaságban ez folyt; volt egy gazdasági növekedés, ami nem volt elég, mert »mi a kanyarban előzünk«, meg majd mi megmutatjuk, hogy nemcsak hogy mindent tudunk, hanem mindent jobban tudunk, és gyorsítottuk egyfolytában a növekedést.

Ez a magasnyomású gazdaság, még elméletet is gyártottunk hozzá. Volt költségvetési hiány akkor is, amikor nem kellett volna, volt alacsony kamat akkor is, amikor nem kellett volna. Volt mindenféle hitelprogram, amire már nem volt szükség. És ennek az ára az, hogy

Magyarországon jóval magasabb az infláció, mint bárhol Európában”

– fogalmazott.

A szakember úgy látja, a kormány „munkáját” az elmúlt évtizedek tükrében érdemes összevetni a környező országokkal. Hozzátette: ha így teszünk, nem túl rózsás a kép.

„Ez a gazdaságpolitika a környező országokhoz képest nem hozott felzárkózást,

még azt mondanám, hogy valami leszakadást is, nagyon lassú leszakadást hozott a környező országokhoz képest. Tehát az, hogy mi megpróbáljuk megmutatni a világnak, hogy mi mindent jobban tudunk, és mi mindent máshogy csinálunk, az nem hozott többet, viszont rengeteg kockázatot hozott az országnak”

– hívta fel a figyelmet.

Videó:

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek