Nem titkolhatják tovább Pintérék: Kiszivárgott a szakvélemény a debreceni akkumulátorgyárról

Súlyos problémákat tártak fel a dokumentumban.

Ugyan nem nyilvános dokumentum, a közelmúltban sokan hivatkoztak arra a szakvéleményre, amelyet a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság készített a kínai CATL vállalat Debrecen déli gazdasági övezetébe tervezett akkumulátorgyáráról.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Pintér Sándor vízügyet (is) felügyelő belügyminiszter azonnali hatállyal kirúgta az akkumulátorgyárat kritizáló szakértőt.

Friss fejlemény az ügyben, hogy most a Debreciner közzétette azt a dokumentumot, amely miatt Pintér leváltotta a Tivizig vezetőjét.

A Kincses Dániel igazgató (Tivizig) által aláírt szakvélemény többek között megállapítja:

  • a cég úgy kért környezethasználati engedélyt, hogy nem adta meg pontosan, mennyi vizet fogyaszt majd évente a gyár, csak napi 3400 és 6200 köbméter közötti értéket határozott meg, nem szolgál magyarázattal arra, mi a két szélsőséges érték közötti különbség oka.
  • A Tivizig szerint a gyártósor hűtőrendszeréből távozó, oldószerrel is keveredő vízpárának lesz hatása a környék mikroklímájára, és a CATL kockázatelemzése nem tér ki arra, egy esetleges baleset milyen hatással lenne a környező üzemekre és a kiemelt létesítményekre.
  • A szakvélemény megállapította továbbá, hogy Debrecen iparosítása a jelenlegi menetrend szerint túlterhelheti a város ivóvízbázisát.

Korábban a portál is közölte a szakvélemény főbb megállapításait, azonban most nyilvánosságra hozták a teljes dokumentumot.

A Tivizig szakértője két hete szerzett tudomást arról, hogy a belügyminiszter azonnali hatállyal felmenti tisztségéből.

(debreciner.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Pintér Sándor azonnali hatállyal kirúgta az akkumulátorgyárat kritizáló szakértőt

Kitört a balhé, miután újabb súlyos dolgok derültek ki a debreceni akkumulátorgyárról

https://nyugatifeny.hu/2023/03/22/felrobbant-a-debreceni-kozelet-miutan-visszadobta-az-akkumulatorgyarrol-szolo-nepszavazast-a-valasztasi-bizottsag

Valódi Hírek