Kiderült: Beindult a dominó, máris rárepültek a keselyűk a becsődölt bankra

Megvan, kik vásárolják meg a pénzintézetet.

A First Citizens Bank & Trust Company vásorolja meg a csődbe ment Silicon Valley Bankot (SVB) – számolt be róla a bloomberg.com.

Az észak-kaliforniai székhelyű bank megállapodást kötött az SVB összes betétjére, hitelére, az ügylet 72 milliárd dolláros, de 16,5 milliárd kedvezménnyel veszi át a becsődölt bank eszközeit – mondta a Szövetségi Betétbiztosítási Társaság (FDIC).

A kudarcot 20 milliárd dollárra becsülték.

Az SVB március eleji csődje, majd a Signature Banké megrengette a globális részvénypiacot. A következő gyenge láncszem a svájci Credit Suisse volt, március közepén jelentették be, hogy 54 milliárd dolláros hitelt vesznek fel a svájci központi banktól. Részvényeik zuhanása francia, német, olasz és angol bankokat is érintett.

A német Deutsche Bank pénteken 8,5 százalékot zuhant, a fizetésképtelenség elleni biztosítási költségeik megemelkedtek. Kötvényeik azóta vannak nyomás alatt, hogy a Credit Suisse eladta 17 milliárdos AT1 típusú dolláros kötvényeit. Az elmúlt hetekben mélyre kerültek a globális bankrészvények a befektetők komolyan aggódnak, hogy a 2008-as Lehman Brothers csődjéhez hasonló válság következik be.

A First Citizens az Egyesült Államok legjobb 20 pénzügyi intézete között van, eszközbefektetései meghaladják a 100 milliárd dollárt, összesen 22 államban vannak jelen az USA területén.

Frank B. Holding Jr., a bank vezérigazgatója úgy nyilatkozott:

„A First Citizens büszke arra, hogy organikusan, és stratégiai felvásárlások révén növekszik, amelyek gondosan és megfontoltan építik alapvető képességeinket.”

Hozzátette: Szeretnék megőrizni és építeni az SVB eddigi kapcsolatai a magántőke- és kockázatitőke-társaságokkal. A tranzakció felgyorsítja a terjeszkedésüket Kaliforniában, az SVB privát üzletága pedig kiválóan illeszkedik a magas színvonalú ügyfélszolgálatukhoz.

Valódi Hírek