Baj van: Az összeomlás szélére került az egyik legnagyobb európai bank

Az egész világ beleremeghet.

A Credit Suisse svájci nagybank csütörtökön közölte, hogy 54 milliárd dolláros hitelt vesz fel a svájci központi banktól a likviditás és a befektetői bizalom megerősítése érdekében, miután részvényeinek zuhanása felerősítette a globális bankválsággal kapcsolatos félelmeket.

A Credit Suisse árfolyama tegnap zárásra

közel 25 százalékot zuhant,

a szabályozók is aggodalommal figyelték az árfolyam esését. A svájci hatóságok már tárgyalnak a 167 éves bankkal, miként tudják megsegíteni a pénzintézetet.

A Credit Suisse csütörtökön kora reggel kiadott közleményében azt írta: élni fog a jegybanktól való hitelfelvételre vonatkozó opciós jogával 50 milliárd svájci frank (54 milliárd dollár) erejéig. A svájci hatóságok szerdán közölték, hogy a társaság szükség esetén hozzáférhet a központi banki forrásokhoz.

A Credit Suisse

az első nagy globális bank, amely a 2008-as pénzügyi válság óta vészhelyzeti mentőövet kapott,

és problémái komoly kétségeket ébresztettek azzal kapcsolatban, hogy a központi bankok képesek lesznek-e agresszív kamatemelésekkel folytatni az infláció elleni küzdelmet – írták.

A Credit Suisse hitelfelvétele fedezett hitelkeret és egy rövid lejáratú likviditási hitelkeret keretében történik majd, teljes mértékben jó minőségű eszközökkel fedezve. A bank a továbbiakban bejelentette, hogy készpénzért 3 milliárd frankig terjedő ajánlatot tesz senior hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokra.

Az amerikai SVB múlt heti csődje, majd két nappal később a Signature Banké ezen a héten mélybe küldte a globális bankrészvényeket, mivel a befektetők attól tartanak, hogy

a Lehman Brothers csődjéhez hasonlóan az egész világ bankrendszere beleremeghet a csődökbe.

A bank részvényei szerdán 24 százalékkal estek Zürichben, a zuhanás más európai bankrészvényeket is érzékenyen érintett, a francia és német bankok, például a BNP Paribas, a Societe Generale, a Commerzbank és a Deutsche Bank árfolyama 8 és 12 százalék között esett. Az olasz és brit bankok szintén zuhantak.

(reuters.com/portfolio.hu/24.hu nyomán)

Valódi Hírek