Putyinék váratlanul megüzenték az Orbán-kormánynak, ennek vége

Váratlan üzenetet kaptak Orbánék.

Az orosz kormány felfüggesztette a Magyarországgal kötött, a diplomata-útlevelekkel történő vízummentes utazást lehetővé tevő megállapodást mindaddig, amíg Magyarország nem orvosolja a kétoldalú megállapodás egyes rendelkezéseinek megsértését – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség, amelyről a Portfolio számolt be.

A hivatalos orosz internetes portálon csütörtökön közzétett, március 1-jei keltezésű rendelet szerint

„az Oroszországi Föderáció nemzetközi szerződéseiről szóló szövetségi törvény 36. cikkelye értelmében az Oroszországi Föderáció kormánya és a Magyar Köztársaság kormánya között 2001. június 14-én Moszkvában aláírt, a diplomata- és szolgálati útlevéllel rendelkező magyar állampolgárokat érintő vízummentes utazásról szóló megállapodást

felfüggesztik mindaddig, amíg Magyarország nem orvosolja a megállapodásból eredő kötelezettségeinek megsértését.”

Az orosz külügyminisztérium a döntésről tájékoztatta a magyar kormányt is.

A döntés értelmében a magyar diplomaták ezentúl csak az orosz hatóságok külön engedélyével, a vízumigénylési folyamat lebonyolítása után utazhatnak Oroszország területére.

Egyelőre nem világos, hogy a magyar kormány mivel sérthette meg a két ország közti hatályos szerződést.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter legutóbb októberben utazott Moszkvában, amikor a Gazprom vezérigazgatójával tárgyalt a Török Áramlattal és Magyarország gázellátásával kapcsolatban.

A közelmúltban a két ország közötti kapcsolatok egy másik kiemelt területe Paks II-höz kötődött. Az uniós szankciók ügyében rendszeresen előkerült az az igény, hogy szankcionálni kellene a Roszatomot, azonban úgy tűnik, hogy a magyar kormány eddig el tudta érni, hogy erre ne kerüljön sor.

Oroszország a háború kirobbanása óta barátságtalan országként tekint Magyarországra.

A magyar kormány nemrég szavazta meg a 10. uniós szankciós csomagot is, valamint igent mondott az Ukrajna elleni inváziót elítélő ENSZ-határozatra is. A lap megjegyezte, azt nem tudni, ezek mennyire játszottak szerepet Moszkva mostani döntésében.

(tass.com / portfolio.hu nyomán)

Valódi Hírek