Egy szempillantás alatt nyoma veszhet a fizetésednek: Az eddigi legaljasabb módszerrel nyúlják le az áldozatokat a csalók

A csalók a bank telefonszámára hajazó számmal próbálkoznak.

Szinte minden nap érkezik hír a csalók újabb és újabb módszereiről, amelyekkel személyes adatokat próbálnak kicsikarni a kiszemelt áldozatoktól. A svindlerek néhány információval könnyedén hozzáférhetnek például a bankszámlákhoz, így nem véletlen, hogy a bankok és mellettük már különböző internetes csoportok tagjai igyekeznek felhívni a figyelmet az átverésekre.

A minap egy újabb csalárd módszerről számolt be egy Facebook-felhasználó. Elmondása szerint a szélhámosok anyósát keresték fel azzal a történettel, hogy a számláján gyanús tranzakciót észleltek. Arra kérték az asszonyt, hogy töltsön le egy applikációt. Miután ezt megtette, hívogatni kezdték egy olyan telefonszámmal, amely csupán egy számjeggyel tért el a pénzügyi intézet csalásmegelőzési csoportjának elérhetőségétől – részletezték a divány.hu-n.

A csalók rávették az asszonyt, hogy lépjen be a netbankjába, a korábban letöltött applikáció segítségével azonban látták a képernyőjét. Kiszemelt áldozatuk szerencsére ujjlenyomat segítségével jelentkezett be a netbankba. Ezt követően az applikációt azonnal törölte az érintett, és értesítette a érintett bankot. A pénzintézet semmiről sem tudott.

A hírportál értesülése szerint a Raiffeisen Bankról van szó, amelynek az FWR Private Banking ügyfelei számára elérhető telefonszáma a 06 1 484 4979. A szélhámosok ezzel szemben a 06 1 488 4980-as telefonszámmal próbálkoztak.

Az MNB is figyelmeztetett

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több telefonszámának másolásával is hívnak csalók magánszemélyeket a jegybank, illetve valamelyik hitelintézet nevében. A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük – hívta fel a figyelmet múlt heti közleményében a jegybank.

A tájékoztatás szerint az MNB-re hivatkozó tavaly szeptemberi adathalász-támadások után újabb telefonos csalási kampány zajlik a jegybank telefonszámaival visszaélve. Az MNB ügyfélszolgálatán csak az elmúlt egy hét alatt 14 ügyfél jelzett emiatt.

A bűnözők a Magyar Nemzeti Bank egyes telefonszámait másolják le, így hívnak fel magánszemélyeket. Valamelyik kereskedelmi bank ügyfélszolgálataként, vagy az MNB nevében jelentkeznek. Állításuk szerint gyanús tranzakciót észleltek az ügyfél számláján vagy bankkártyájánál – részletezték a svindlerek módszerét.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó:

Mi a fene folyik itt? Bármelyik pillanatban ellophatják az adataidat, ha bedőlsz ennek a trükknek!

Valódi Hírek