FRISS: Megvan, mivel próbálja elnémítani a tiltakozó debrecenieket az Orbán-kormány

Kész a terv az akkumulátorgyár felhúzására.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdán tett közzé egy olyan jogszabálytervezetet, amelynek értelmében kivonhatják a nemzetgazdaságilag kiemeltnek minősített beruházásokat a területrendezési terv hatálya alól — hívta fel a figyelmet a Telex.

A rendelkezést alkalmazni kell a már folyamatban lévő ügyekre is. A tervezet külön hangsúlyozza, a mentesség vonatkozik az elmúlt időkben komoly helyi ellenállást kiváltó projektre:

az iváncsai és a debreceni akkumulátorgyár-építésekre.

A módosítás a Külügyminisztérium „egyes beruházásokkal összefüggő hatósági ügyek” elnevezésű kormányrendeletét érinti, amely az egyes nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ipari parki, illetve víziközmű-beruházásokra vonatkozóan

egy általánosan alkalmazandó területrendezési szabályozást vezet be.

A Portfolio cikke szerint a tervezett módosítás egy újabb lazítást jelent a hagyományos beruházásoknál megkövetelt feltételek alóli könnyítéseket biztosító kormányrendelethez képest.

A „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű” beruházásoknál például a hatósági eljárás előtt a beruházó és az eljáró hatóság, valamint a szakhatóságok szemlét, illetve egyeztetést tarthatnak. Ezen túl a módosítással lehetővé válna a soronkívüliség és a rövid határidők előírása, ami azt jelentené, hogy

a beruházások hatósági vizsgálatára fordított idő is rövidebb lehet.

A szabályozást azzal indokolja a kormányzat, hogy mivel az ipari területeket eleve célszerű elhatárolni a lakott területektől, ezért a lakott területekre vonatkozó területrendezési tervekhez való ragaszkodás „észszerűtlen„.

A tervezetet a kormány honlapján társadalmi egyeztetésre bocsátotta; az állampolgári véleményeket még 8 napig lehet megosztani a minisztériummal a [email protected] címen.

A kormány tavaly augusztusban jelentette be, hogy Debrecen mellett tervezi felhúzni második európai akkumulátorgyárát a kínai CATL vállalat. A beruházást rögtön nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá minősítették, az állam csak az ipari park áramellátásának fejlesztésére

88 milliárd forintot különít el.

Azonban mint ismert, a gigaberuházással kapcsolatban a helyi lakosok heves tiltakozásba kezdtek, mivel a felmerült problémákra a hatóságok nem tudtak megnyugtató válaszokat adni:

  • Az akkumulátorgyár vízigénye önmagában nagyobb lesz, mint a teljes városé. A környezeti hatástanulmány szerint ez nem gond, viszont a helyi lakosok szerint a várost és annak környékét évek óta egyre súlyosabb aszályok sújtják.
  • A gyártás során rengeteg veszélyes és mérgező anyagot használnak, a kérdés, hogy ezekből mennyi kerül a környezetbe.
  • A gyárnak 9000 dolgozóra lesz szüksége, ennyi munkavállaló pedig nincsen Debrecenben. A tervek szerint keleti vendégmunkásokat alkalmaznának.
  • Sokan aggályuknak is hangot adtak, miszerint a kínai vállalat nem fog minden jogszabályt az előírások szerint betartani.

A január 9-én tartott közmeghallgatáson kifújolták és hosszú időn keresztül szidalmazták a kínai akkumulátorgyár képviselőjét Debrecenben. Másnap ismét elszabadultak az indulatok a Debrecen mellé tervezett akkumulátorgyár környezetvédelmi engedélyeztetéséről szóló közmeghallgatás. A közmeghallgatáson többször is hazaárulónak nevezték a főispánt. Szombaton pedig mintegy ezer fős tiltakozó tömeg vonult a beruházás által szintén érintett Mikepércsről Debrecen főterére.

(telex.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Megindult a dominó: Debrecen után újabb városban tört ki balhé az akkumulátorgyár miatt

A szakértő tételesen cáfolta az Orbán-kormány állításait – ezer sebből vérzik az akkumulátorgyár-beruházás

Videóval: Forrnak az indulatok Nyíregyházán – óriási tömeg szidalmazza a Fideszt az akkumulátorgyár miatt

Tovább dagad a botrány: A debreceni civilek ízekre szedték a Fidesz állításait

 

Valódi Hírek