A Pedagógusok Szakszervezete az azonnali egyeztetések megkezdését követeli a kormánytól

Nem mehet így tovább.

Oktatási nemzeti kerekasztal összehívását kezdeményezi a Pedagógusok Szakszervezete — jelentették be hétfőn kiadott közleményükben.

Mint fogalmaztak, a PSZ a tiltakozók közös álláspontjával megegyezően úgy gondolja, hogy az oktatás nemzeti ügy, a hosszú évek alatt kialakult súlyos válságát csak nemzeti egyetértéssel lehet megoldani.

Ezért a szakszervezet arra kéri a kormányt, hogy

azonnal kezdeményezze egy oktatási nemzeti kerekasztal létrejöttét

az oktatás összes szereplőjének részvételével.

Jelezték továbbá, hogy erre a kormány hívja meg a szakszervezetek, a szakmai és civil szervezetek, a diákok, valamint a szülők képviselőit is.

A PSZ közleményében hangsúlyozta: átláthatatlan, hogy kivel és miről akar egyeztetni a kormány. Erre példaként említették, hogy az államtitkárság fővárosi gimnáziumok igazgatóit hívta meg, a hétvégi kormányülésen pedig részt vett Maruzsa Zoltán, a köznevelésért felelős államtitkár és a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is, amiről azonban a nyilvánosságot nem tájékoztatták .

A szakszervezet korábban kérte, hogy kormánybiztost nevezzenek ki az oktatás kríziseinek megoldására, ám a kormányzat ennek a kérésüknek sem tett eleget, pedig már rég nem a tanárok béreiről van szó.

Hozzátették: a PSZ a sztrájkbizottság tagjaként továbbra is egyeztet a sztrájkkövetelésekről a kormány képviselőjével, de most a nyilvános, az átlátható és a széles körű szakmai egyeztetésnek jött el az ideje.

„A 2022/23-as tanév első fele a tiltakozásokkal telt el és a folytatást sem kerülheti el a kormány, ha nem tekinti partnernek azokat, akik éppen az oktatás reformjáért küzdenek”

— olvasható közleményükben.

(pedagogusok.hu)

(Kiemelt kép: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének/Facebook)

Valódi Hírek