Az egész világ veszélyben van: Dermesztő bejelentéseket tett Putyin és a kínai diktátor

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök a kétoldalú kapcsolatok elmélyítéséről folytattak tárgyalásokat.

Megírtuk, hogy kétnapos útja során Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök a kétoldalú kapcsolatokról, valamint a közös érdekű nemzetközi és regionális kérdésekről fognak tárgyalni. Vagyis Orbán Viktorral való találkozója után az Ukrajna ellen háborút indító orosz diktátorral is susmusolt a kínai kommunista pártfőtitkár.

Döntöttek a „stratégiai kapcsolatok elmélyítéséről”

A két vezető a „stratégiai kapcsolatok elmélyítéséről” állapodott meg pekingi találkozója során, valamint szorgalmazták „az ukrajnai konfliktus politikai rendezését”, miközben Oroszország éppen egy újabb frontot nyitott meg az ukrajnai a háborúban.

Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping elítélték csütörtökön az Egyesült Államok egyre agresszívebbnek minősített magatartását, aggodalmukat fejezve ki a szerintük a hadászati nukleáris egyensúly megbontására irányuló amerikai globális rakétavédelmi tervekkel kapcsolatban. A találkozón a felek

ígéretet tettek Kína és Oroszország „stratégiai kapcsolatainak elmélyítésére” (!).

Közölték: fokozni fogják országaik már jelenleg is szoros védelmi-katonai együttműködését, amely – fogalmaztak – „növeli a regionális és globális biztonságot” (?).

Putyin és a kínai diktátor együtt fognak dolgozni a „tisztesség” és az „igazság” fenntartásán

A kínai diktátor megerősítette:

az orosz vezetéssel számos kérdésben azonos állásponton vannak.

„Kína kész arra, hogy … közösen érjük el országaink fejlődését és megfiatalodását,

és együtt dolgozzunk a tisztesség és igazságosság fenntartásán a világban”

– mondta Hszi a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 75. évfordulóján.

Közölték: védelmezni fogják a „demokratikus világrendet” is

Az orosz vezető Moszkva és Peking együttműködését a nemzetközi színtér egyik „fő stabilizáló tényezőjének” nevezte.

„Együtt védjük az igazságosság elveit és a többpólusú valóságot tükröző, nemzetközi jogon alapuló demokratikus világrendet”

– ecsetelte kínai barátjának Vlagyimir Putyin, miként is védelmezik majd az „igazságosság”-ot és a „demokratikus világrendet”.

A találkozóra azért is került sor, mert Antony Blinken amerikai külügyminiszter Kínába látogatott, hogy újabb szankciókat helyezzen kilátásba az Ukrajna ellen háborút folytató orosz hadsereg kínai támogatása miatt. Az Egyesült Államok külügyminiszterének látogatása azzal is összefügg, hogy

Oroszország újabb frontot nyitott az ukrajnai háborúban,

miközben éppen a konfliktus „lezárásáról” magyaráznak.

Mi a helyes irány?

Hszi közölte: a felek egyetértettek abban, hogy az ukrajnai válság politikai rendezése a „helyes irány”, és mindkét ország ellenzi az elhúzódó ukrajnai konfliktust és annak esetleges átmenetét egy ellenőrizhetetlen szakaszba.

Putyin háláját fejezte ki Kínának, amiért „megpróbálja megoldani az ukrajnai válságot”. A Reuters közlése szerint hozzátette azt is, hogy tájékoztatni fogja Hszit az ottani helyzetről, ahol az orosz erők több fronton is előrenyomulnak.

Putyin felvázolta azon ágazatokat is, amelyek mentén a két ország szorosabbra fogja fűzni gazdasági kapcsolatait, a nukleáris és energetikai együttműködéstől kezdve, az élelmiszer-ellátáson át, a kínai autók oroszországi gyártásig.

A találkozóval kapcsolatban az elemzők jelezték, gazdasági téren a felek egyik legfontosabb célja, hogy megkerüljék az ukrajnai háború miatt kiszabott amerikai szankciókat, amelyek fékezik az Oroszországba irányuló kínai exportot.

Vlagyimir Putyin a kínai állami médiának nyilatkozva külön megdicsérte a felek „időszerű” döntését, hogy a kétoldalú kereskedelemben megerősítették a nemzeti valutájukban történő közvetlen elszámolásokat. A Kínai Kommunista Párt főtitkárával folytatott megbeszélésén pedig kijelentette:

„ma már az összes kifizetés 90 százaléka rubelben és jüanban történik”.

Videó:

(reuters.com / népszava.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Mi lesz ebből? Alig rohant el Magyarországról a kínai vezető, máris áll a bál

Valódi Hírek