A választások után csapnak le a lakosságra Orbánék: Itt az újabb inflációs sokk, durva megszorítások jönnek

A KSH volt elnöke nem érti Nagy Mártonék lelkesedését. Katona Tamás szerint fel kell készülni arra, hogy ismét elszabadulnak az árak Magyarországon.

Az állami hivatal szerint csökkent az infláció

Megírtuk, hogy idén áprilisban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Márciushoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, a járműüzemanyagok 3,5 százalékkal drágultak.

Kapcsolódó: Tudják még fokozni: Szinte pezsgőt bontott Nagy Márton, de valamit elfelejtett a sokkoló inflációs adatok láttán

Nagy Márton úgy tartja, „jelentősen csökkent” az élelmiszerek ára

„A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2024 áprilisában, a korábbi hónapok trendjeinek megfelelően alacsony szinten maradt az infláció mértéke, 3,7 százalékot tett ki. Az infláció havi alapú változása is alacsony szinten stabilizálódott, az előző hónaphoz mérten 0,7 százalékot mutatott áprilisban az infláció üteme, ami a márciusban látott havi változáshoz képest 0,1 százalékponttal alacsonyabb”

– mesélte Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a friss inflációs adattal kapcsolatban.

Nagy elmondta azt is, szerinte az alapvető élelmiszerek és a háztartási energia árában bekövetkezett jelentős csökkenés (?!) „komoly segítséget jelent a magyar családok számára, valamint hozzájárul az óvatossági motívum oldódásához és a fogyasztás helyreállásához is”.

Sok minden nem stimmel Nagy Márton mondandójával

Mindennek némileg ugyanakkor ellentmond, hogy pár napja az a hír futott be: egyre olcsóbb élelmiszert vesznek a magyarok, az Európa-rekorder infláció miatt sokan már csak ezen tudnak spórolni.

Kapcsolódó: Nem titkolja tovább az Orbán-kormány: Akkora baj van, hogy már ezen is spórolnak a magyarok

A KSH korábbi elnöke figyelmeztetett

Katona Tamás, a KSH korábbi elnöke a friss inflációs jelentést úgy kommentálta: nyilvánvalóan arra kínosan ügyel a kormány, hogy még az áprilisi, majd pedig a soron következő, a májusi infláció is „rendben legyen” – nem véletlenül léptek az üzemanyagárak területén –, de – jegyezte meg – június 9-e után kevésbé lesz fájdalmas a kormány számára a magas infláció.

Nagy Márton zavaros ködösítése ellenére ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az infláció – mind éves, mind havi szinten – magasabb volt, mint márciusban, továbbá a maginflációs adat is a drágulás folytatódására enged következtetni. A Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnöke szerint az infláció ütemének a gyorsulása a következő hónapokban nem lesz kritikus, tizedszázalékokban mérik majd, amelynek eredményeként az évet 4,5-5 százalékos inflációval zárhatjuk majd – prognosztizálta Katona Tamás.

Az örömre sok oka nem lehet Orbán Viktor kormányának, hiszen a pénteki inflációs adatról azt is érdemes megjegyezni, hogy 14 hónap után megfordult az eddigi „csökkenő” trend, és

ismét növekedésnek indultak a magyarországi fogyasztói árak.

„Az árindexhez viszonyítva, a maginfláció még mindig magasabb, erre szoktuk mondani, hogy felfelé mutató kockázat, azaz nőni fog az infláció”

mondta a hírklikk.hu-nak a közgazdász, hozzátéve: arra kell sázmítani, hogy a következő hónapokban meglódul az infláció.

Fel kell készülni a megszorításokra

„Én korábban ezt csak májusra tettem, de már áprilisban egytizeddel emelkedett, és ez folytatódik majd a következő hónapban is”

– jelezte, majd felhívta rá a figyelmet, hogy mindez annak ellenére történt, hogy a kormány „nekiesett” az üzemanyagárnak,

de ezt nem lehet ilyen módon fenntartani, mert megint úgy járunk, mint az előző árspakával

– figyelmeztetett.

Mint mondta, a lényegi kérdés az, hogy milyen kormányzati megszorítások lesznek június 9-ét követően. Hozzátette, hogy a Standard & Poor’s hitelminősítő múlt heti jelentéséből kiderült, hogy a kormány arról biztosította a hitelminősítőt, hogy

a választás után „kiigazítások” lesznek.

„Nyilvánvalóan újabb beruházásokat fognak elhalasztani, illetve nem indítanak újakat, de persze a »szent teheneket« – mint a kínai beruházások – nem bántják”

– mondta a KSH korábbi elnöke, aki nyomatékosította: a megszorítások „elengedhetetlenné” váltak, hiszen olyan magas az államháztartási hiány, hogy ha nem változtatnak azon, akkor a forint teljesen el fog szállni. Ugyanis – hangsúlyozta – a befektetők és a pénzpiacok választás előtt még megértőek, azonban utána már elvárják, hogy lépjen a kormány, és ez be is fog következni (!) – részletezte.

Van még más is

Katona Tamás egy további súlyos problémát is megjelölt: mégpedig azt, hogy

a magyar gazdaság nem indult meg.

Ennek alátámasztására a napokban megjelent ipari adatot is felidézte, amely szerint 10,4 százalékos volt a visszaesés, az egy évvel korábbihoz képest. Azonban a többi ágazat is rosszul teljesített, beleértve az építőipart is, amely éves alapon 3,2 százalékkal ugyan nőtt, de januárhoz képest 8,5 százalékkal visszaesett.

Nagy Márton annak is örült, hogy „nőtt” a kiskereskedelmi forgalom (4,2 százalékkal), ám azt már elfelejtette, hogy az idén a vásárlásokat mindig megdobó márciusban volt húsvét, míg tavaly áprilisban, ez pedig az áprilisi kiskereskedelmi adatban vissza fog ütni – figyelmeztetett Katona Tamás.

Versenyképtelen a magyar gazdaság

„Az egy dolog, hogy mindig a német gazdaság teljesítményére fogják a magyar gazdaságét, de

azt azért nem lenne szabad elfelejteni, hogy a magyar gazdaság versenyképtelen,

és visszahat az ipar túlzott függősége a járműgyártástól, az akkumulátoripartól. Ez pedig már egy több mint tíz éve megfigyelhető tendencia”

– jegyezte meg.

Kapcsolódó:

Baj van a kínai megállapodásokkal: Fogalma sincs Orbán Viktornak, hogy mit írattak alá vele a kommunisták

Kitálalt Orbán Viktor volt gazdasági minisztere: Kritikus a helyzet Magyarországon

Sokkolja a szakértőket, ami a magyar gazdasággal történik: Rettenetes adatok érkeztek

Valódi Hírek