Bejelentette a BKK: Leállítják az egyik közlekedési eszközüket a télre

Spórolnak.

A BKK szerint minimum 120 millió forintot spórolnak a járat ideiglenes felfüggesztésével, amely a téli időszakban amúgy is kihasználatlan lenne.

A megemelkedett áram- és üzemanyagárak miatt a Fővárosi Önkormányzat, a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV Zrt. a járat ideiglenes szüneteltetéséről döntött.

A BKK szerint a jellemzően turisták által használt fogaskerekű a hidegebb hónapokban egyébként is rendkívül alacsony – hétköznapokon 10, hétvégén legfeljebb 30 százalékos – kihasználtsággal üzemelt. A fogaskerekű vasútnál ráadásul drasztikusan kiütközik az energia költsége, mivel az átlagos villamosoktól eltérő vontatási feszültséggel üzemel, a hetvenes években gyártott járművek pedig nem alkalmasak a visszatáplálásra, ami miatt az új energiaárak mellett az üzemeltetési költség legalább a duplájára nő.

A járat felfüggesztésével a téli időszakban az energiaárak változásának függvényében minimum

120 milliós megtakarítást

tudnak elérni, ezzel párhuzamosan pedig a fogaskerekű műszaki karbantartását és a szükséges felújításokat is el tudják végezni.

A fogaskerekű helyett ez idő alatt a kibővített menetrenddel közlekedő 21-es, 21A, 212-es, 212A, 212B és 221-es autóbuszokkal lehet majd utazni, amelyek a fogaskerekű megállóinak 300-500 méteres körzetében állnak meg.

(via hvg.hu)

Valódi Hírek