Súlyos ped0filbotrány: Újabb gyermekotthonról derültek ki gyomorforgató dolgok

Hatalmas a baj a gyermekotthonokban.

Két kislánnyal fürdött és aludt a Cseppkő Gyermekotthon ped0fil nevelője, fideszes javaslatra az igazgatót később mégis kitüntették – írta meg a nepszava.hu.

Több mint tíz éve tudtak róla

Bár a nevelőről már 2011-ben jelentést írtak,

fegyelmi eljárás sem indult ellene, jelenleg is bárhol dolgozhat.

Az igazgató, Herczeg Krisztián ugyanazt a Bárczy István-díjat kapta meg Budapesttől, amelyet a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon ped0fil igazgatója, Vásárhelyi János.

Hazavitte a kislányokat

Két kislányt is rendszeresen hazavitt egy nevelő a budapesti gyermekotthonból, ráadásul a kollégái már hónapok óta tudtak arról, hogy a hogyan viselkedik velük.

„Ölbe vette, szájon csókolja a lányokat„,

birkózott velük, az ágyukban aludt az otthonban, „arra is volt példa, hogy együtt fürdött velük”. Ezek is kiderültek abból a külső szakértők által írt, 2011. február 24-re elkészült jelentésből, amelyet a portál kért ki közérdekű adatigényléssel a fővárostól. Az dolgozó esetében

nem indult fegyelmi eljárás, közös megegyezéssel távozott

a gyermekotthonból, a rendőrség pedig „bűncselekmény hiányában” lezárta a nyomozást. Így az illető a mai napig is bárhol dolgozhat, kiskorú gyermekekkel is (!).

A vezetőt kitüntették

A Cseppkő Gyermekotthon igazgatója később elismerést kapott.

„Szociális, gyermekvédelmi területen a gyermekek érdekeit szem előtt tartva végzi munkáját. Mottója: családi nevelést pótló gondoskodásban részesíteni a hozzájuk kerülőket. Herczeg Krisztián munkáját az alaposság, az odaadás és felkészültség jellemzi”

– állt az előterjesztésben. A Bárczy István-díjra Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője tett javaslatot még 2021-ben. Méltatta Herczeg példaértékű elhivatottságát, kiemelkedő munkáját. Az ügy pikantériája, hogy korábban Herczeg Krisztián tüntette ki Láng Zsoltot Dr. Populás Antal-díjjal, mondván: a fideszes politikus

„bizonyította az otthonhoz és annak lakóihoz, nevelőihez való pozitív hozzáállását” (?).

A díjazáskor

„az akkor már nem fővárosi önkormányzati fenntartásban lévő Cseppkő Gyermekotthon igazgatójának kitüntetését a fővárosi díjakról szóló rendeletben foglalt kritériumoknak és előírásoknak megfelelően Karácsony Gergely írta alá, lévén a Covid miatti veszélyhelyzet alatt a közgyűlés nem ülésezett”

– írta válaszában a portál kérdésére a Fővárosi Önkormányzat.

Nem ez volt az első botrány

2021-ben Budapest már túl volt egy kitüntetés-botrányon: 2019-ben a bicskei gyermekotthon ped0fil bűncselekmények miatt elítélt igazgatójától volt kénytelen visszavenni a Bárczy István-díjat. Csomós Miklós, aki a bejelentéskor Tarlós István főpolgármester helyettese volt,

azóta elismerte politikai és erkölcsi felelősségét az ügyben.

Az idén januárban kirobbant kegyelmi botrány után alakult fővárosi vizsgálóbizottság arra jutott, hogy az önkormányzat nem rendelkezett az ilyen ügyekben használatos eljárásrenddel. Teljesen tanácstalanok voltak abban, hogy miképpen kezeljék a bicskei bejelentést 2011. szeptemberében.

Az otthonban vizsgálódtak

A Cseppkő Gyermekotthonban nem ez volt az első „rendkívüli” esemény. 2010. novemberében az otthon egyik szobájában egy felügyelet nélkül maradt hároméves kisfiúra ráborult egy szekrény. A gyermek súlyos sérüléseket szenvedett,

néhány nap múlva lekapcsolták a lélegeztető gépről.

Abban a hónapban újabb haláleset történt. Az egyik 13 éves gondozott holttestére a Millenáris Parkban találtak rá, az akkori feltételezések szerint a halál oka túladagolás volt. Pár hónappal később robbant a hír: 2011. januárjának első hetében kiderült, hogy egy nevelő rendszeresen hazavisz két – akkor 7 és 8 éves – kislányt az otthonból.

„Akkor már legalább egy éve folyt ez titokban” – ismerte el Csókay László, a Fővárosi Önkormányzat ifjúságvédelmi osztályvezetője akkor az Indexnek.

Valódi Hírek