Mi történt? Elképesztő spórolásba kezdtek a magyarok; drámai ábrán az elmúlt napok visszaesése

Miközben a vállalatok fogyasztása nőtt, a lakosságé csökkent 2023-ban.

Nőtt a vállalatok gázfogyasztása, a magyar családoké viszont hatalmasat zuhant, ráadásul az összfogyasztás 2016 óta nem látott visszaesést produkált 2023-ban.

Az ábráról leolvasható, hogy tavaly a lakossági fogyasztóknak értékesített, rezsivédett földgáz mértéke 3 milliárd köbméter körül alakult. Forrás: MEKH, Portfolio

Ennek oka lehet az enyhe időjárás, a magas rezsidíjak, a reálbérek csökkenése, ám a jelek szerint ezek a tényezők nem csökkentették a vállalkozások fogyasztását, az érték 5,5 milliárd köbméterre ugrott tavaly.

Ugyanakkor az összfogyasztás 8,5 milliárd köbméter környékén állt meg, ez pedig messze a legalacsonyabb érték az utóbbi 7 évben. Mindennek ellenére a kormány szorgalmasan vásárolja a méregdrága orosz gázt, amelyet az információk szerint a beszerzési árnál jóval drágábban kínálnak a lakosságnak.

Az ábrán jól látható, mennyivel csökkent a belföldi földgázfelhasználás 2023-ban. Forrás: MEKH, EM, Portfolio

Az MVM a plusz gáz egy részét továbbértékesíthette a régiós piacokon, legalábbis erre utal az, hogy a hazai földgázexport meghaladta a 2 milliárd köbmétert.

Mindenesetre a Lantos Csaba vezette Energiaügyi Minisztérium pár napja közölte, hogy 2023-ban mérséklődött a gázfogyasztás, de a tározók feltöltve várják, hogy téliesre forduljon az időjárás.

A tárca úgy fogalmazott: 2024-ben tárgyal majd a kabinet a rezsicsökkentett árakról, valamint megvizsgálják, hogy lehet-e módosítani az összegeken.

(via Portfolio/Nyugati Fény)

Kapcsolódó cikk:

https://nyugatifeny.hu/2023/11/07/erre-nagyon-rafaznak-orbanek-sorra-erkeznek-a-boduletes-gazszamlak-kitort-a-panik 

Valódi Hírek