Januártól jön a horror: Soha nem látott bezárási hullám előtt állnak a vendéglátóipari egységek

Súlyos visszaesés várható.

Januárra várják a legsúlyosabb visszaesést a vendéglátásban, az éttermek tömeges bezárásától tartanak a szakértők — derült ki az ATV Híradó riportjából.

A portál a Groupama biztosító felmérésére hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a lakosság mintegy 72 százaléka az élelmiszereken és az otthoni energiafelhasználáson spórol, ugyanakkor a válaszadók 60 százaléka már étterembe se jár, 55 százalékuk pedig a kulturális programokról és más szórakozási módokról is lemondott.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy bár most is vannak olyan vendéglátóhelyek, amelyek 10-20 százalékos forgalomcsökkenést észlelnek,

a súlyos visszaesés várhatóan 1-2 hónap múlva lesz majd érzékelhető.

„Ebben az évben olyan jelentős forgalomcsökkenésre talán nem lehet számítani, hiszen mindenki ezt az évet még nyugalomban, békében akarja, és főleg az év végét így akarja megünnepelni, a nagyobb bezárásokra és a forgalomcsökkenésre januártól lehet inkább szakmai körökben meglévő vélemények alapján számítani”

— mondta a szakértő.

Kovács László elmondta,

2023 elején a vendéglátóhelyek több mint ötven százaléka bezárhat.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára pedig arról számolt be, hogy az iparcikkek vásárlása is visszaesést mutat.

A Groupama felmérése szerint sokan a lakásfelújításokat is elhalasztják. Balogh László, az ingatlan.com gazdasági szakértője elmondta: ez a jelenség leginkább a használt lakások piacának árt.

„Minél többen halasztják el a lakásfelújításukat, annál rosszabb állapotúak lesznek az ingatlanok, és a használt lakások piacán egyre rosszabb állapotú ingatlanokat kapunk szinte ugyanolyan pénzért”

— fogalmazott az ingatlanpiaci szakértő, hozzátéve, bár rövidtávon például egy energetikai felújítás elhalasztása hatékony spórolásnak tűnhet, a havi rezsikiadásokat jelentősen csökkenthetné egy korszerűsítés.

Videó:

(atv.hu)

(Kiemelt kép: dehir.hu)

Valódi Hírek