Kiderült: Titokban újabb ázsiai akkumulátorgyárat hoz a kormány Magyarországra

Osztódással szaporodnak.

A napokban mi is megírtuk, hogy Magyarország egyik legnagyobb épülő ipari és logisztikai parkjának, a fóti HelloParksnak a csarnokában akkumulátor-összeszerelő üzemet létesít mintegy 14 ezer négyzetméteren a kínai hátterű BYD Electic Bus & Truck Hungary Kft. Minderről előzetesen nem tudott az önkormányzat.

A képviselő-testület a beruházás dokumentációjat megvizsgálta és hiányosnak találta, a képviselők pedig pártállástól függetlenül megszavazták, hogy ennél sokkal több vizsgálatra lesz szükség.

Ezek után kiderült, hogy egy

másik, akkumulátorokkal foglalkozó üzem

is létesül Fóton, szintén a HelloParksban.

Vargha Nóra független önkormányzati képviselő (aki elsőként hozta nyilvánosságra a közösségi oldalán a BYD Electric Kft.-vel kapcsolatos fejleményeket), hívta fel rá a figyelmet, hogy múlt pénteken 11 óra 35 perckor, vagyis 25 perccel a hivatal zárási ideje előtt és a hosszú hétvége elején jelent meg „a katasztrófavédelmi engedély irányti kérelem ügyében indított hatósági eljárásról” szóló közlemény az önkormányzat oldalán.

E szerint az eljárás már október 17-én kezdetét vette. Az érintett cég, a HTNS Hungary Kft. anyavállalata, a Hanaro Traiding Co., Ltd. 1999-ben alakult Dél-Koreában, a vállalat fő profilja az alapanyag-logisztika. A magyarországi leányvállalatot 2010-ben alapították, székhelye Budapesten található, raktárai pedig Pest és Komárom-Esztergom megyében.

A közlemény szerint a HTNS Hungary Kft. hosszú távú bérleti szerződést kötött a HelloParks Management Kft.-vel egy raktárépületet érintően, ahol akkumulátorok gyártásához kapcsolódó alapanyagok logisztikájával szeretne foglalkozni. Terveik szerint a raktárban az akkumulátor-gyártás

veszélyes alapanyagait

tárolnák, sőt a vonatkozó kormányrendelet szerint a raktár a tervezett anyagok mennyisége alapján felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemnek minősül.

Ugyanakkor nehéz elhinni, hogy az egymás után felbukkanó akkumulátoros cégek megjelenéséről mit sem sejtett a fóti önkormányzat, amely egyébként az egyik legfideszesebb a választókerületben. Beszédes a közlemény nyilvánosságra hozatalának időpontja, és nem lenne meglepő, ha városvezetés szeretné ezen társaságok helyi terjeszkedését titokban tartani, hiszen a szomszédban, Gödön működik a Samsung SDI gyára, amely komoly fejfájást okoz a helyieknek.

A témában Vargha Nóra is posztolt a közösségi oldalán. Mint írja, az újabb akkumulátor-üzem ügyét – az előzőhöz hasonlóan – a képviselő-testület elé viszi.

 

Valódi Hírek