Ez még a fideszeseknek is sok: Új kínai akkumulátor-összeszerelő üzem jön Magyarországra

Nagy a felháborodás.

Múlt héten jelentették be, hogy a Futureal csoport által épített, Magyarország egyik legnagyobb ipari és logisztikai parkjának, a HelloParksnak a csarnokában egy akkumulátor-összeszerelő üzemet akar létesíteni 14 ezer négyzetméteren a kínai BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft.

Csakhogy erről az

önkormányzat sem tudott,

hiába folytak korábban tárgyalások a beruházást érintően – írta meg a Magyar Narancs.

Az ügyről Vargha Nóra független önkormányzati képviselő számolt be a közösségi oldalán, aki egy előterjesztést is benyújtott a képviselő-testület elé, hogy tiltakozzanak a beruházás ellen. Illetve felkértek egy környezetvédelmi szakértőt, hogy vizsgálja meg a tervezett üzem dokumentációját.

Vargha pár nappal később a Facebookon már arról írt, hogy a csütörtöki bizottsági és rendkívüli testületi ülés kezdetén kaptak egy környezetvédelmi szakértői véleményt a gyárral kapcsolatban, ami alátámasztotta a korábbi gondolataikat.

„Lehet, hogy rossz lesz nekünk ez a gyár, lehet, hogy nem, de az anyag, amiből ezt tudnunk kellene, súlyosan hiányos!”

Mint írta, a képviselők

párthovatartozástól függetlenül

álltak ki amellett, hogy ne engedje a hatóság további vizsgálatok nélkül az üzem megvalósulását.

„A környezetvédelmi szakvélemény és a saját álláspontunk alapján 11 pontban kifogásoltuk meg a dokumentációt, többek között környezeti hatástanulmányt, gyártásra vonatkozó műszaki dokumentációt, akkreditált szakértői kockázatelemzést és környezetvédelmi utánkövetést kértünk. Az észrevételeink ma elmentek a Pest Megyei Kormányhivatalba, most már rajtuk múlik: a nyilvánvaló dokumentációs hiányosságok ellenére engedik-e tovább az üzemet”

– írta Vargha a Facebookon.

A testületi ülés után a Magyar Narancs telefonon beszélt a képviselővel, aki elmondta, hogy a testület gyakorlatilag egységesült, pártállástól függetlenül tiltakoznak a beruházás ellen, ami azért is érdekes, mert Fót a választókerület egyik legfideszesebb települése: a polgármester mellett további 7 kormánypárti képviselő van a 12 fős testületben.

Hozzátette, az önkormányzatnak egyébként semmilyen hatásköre nincs a beruházás leállítására, ugyanakkor a képviselő-testület tiltakozásának van jelentősége, mert így nyomást lehet gyakorolni a kormányhivatalra, hogy készítsen környezeti hatástanulmányt, illetve tegyen eleget a további követeléseknek is.

Vargha elmondása szerint Fóton „allergiás reakció” lép fel az emberekben, amikor akkumulátorgyárról hallanak:

„Rettenetesen megijedünk, hiszen itt van a rossz tapasztalat a szomszédban”

– fogalmaz.

A gödi Samsung-gyárral kapcsolatban hosszú listát lehetne írni, hogy mikor, mivel borzolta a kedélyeket a városban. Előfordult már, hogy szivárgott az elektrolit a gyár területén, illetve idén májusban egy szakértői vizsgálat lítiumot és eg N-metil2-pirrolidon (NMP) nevű oldószert találtak a gödi kutak vizében. A hétvégén pedig arról írt a Göd-ÉRT Egyesület a Facebookon, hogy tűz ütött ki a Samsung-gyár területén, amiről nem kapott tájékoztatást a gödi önkormányzat.

Frissítés:

A Futureal-csoport az alábbi választ küldte a Magyar Narancs megkeresésére:

„A Futureal-csoporthoz tartozó HelloParks a megfelelő engedélyek birtokában ipari parkot fejleszt Fóton, melynek területén üzem- és raktárcsarnokokat ad bérbe. Cégcsoportunk minden fejlesztésnél körültekintően, a helyi szabályokat és a biztonsági, illetve környezetvédelmi előírásokat betartva végzi tevékenységét és ugyanerre kötelezzük a meglévő és leendő bérlőinket is.

A hivatkozott fóti terület övezeti besorolása lehetővé teszi az említett tevékenység végzését, vagyis az akkumulátorok biztonságos összeszerelését. A helyi önkormányzattal együttműködésben dolgozunk, csak olyan partnereink vannak, akiknek a tevékenysége az említett övezeti besorolással összhangban van. Ha a tevékenységéhez bármilyen további engedélyre van szüksége egy bérlőnek, akkor ő ezt rendszerint önállóan, a bérbeadó tájékoztatása mellett, a releváns hatósággal közvetlenül jár el, ahogy ez jelen esetben is történt. Amennyiben egy bérlő tevékenysége engedélyhez kötött, az adott tevékenységet az engedély megszerzéséig nem kezdheti meg”.

Valódi Hírek