Tüntetéssel indul a hét: Több száz tanár gyűlt össze egy budai tankerület előtt (+videó)

Egyre többen szállnak be.

Hétfőn reggel a Közép-Budai Tankerület Kacsa utcai épülete előtt tüntetnek szülők és diákok, miután a tankerület több, a polgári engedetlenségben résztvevő tanárnak figyelmeztető levelet küldött ki a múlt heti akció után. A szervezők át szeretének adni egy petíciót a tankerület vezetőjének.

Reggel nyolc óra előtt már száz-kétszáz ember gyülekezett a Közép-Budai Tankerületi Központ épülete előtt a Kacsa utcában. Az épületre cetliket ragasztottak „Elég a fenyegető levelekből!” vagy „A tanulás alapjog!” feliratokkal. Tudósítók szerint sokan érkeztek transzparensekkel, és néhány diákot is látni a résztvevők között. A Kacsa utcában az úttesten is állnak az emberek.

„Azért szerveztük a demonstrációt, hogy kifejezzük a felháborodásunkat a tanárokkal, és velünk szülőkkel illetve diákokkal szembeni méltatlan bánásmód miatt”

– mondta a Telexnek az egyik szervező szülő, aki reméli, hogy sikerül érdemi párbeszédre ösztönözniük a tankerület és a kormány képviselőit.

A szervezők bekopogtak az ajtón, és azt a választ kapták, hogy hárman bemehetnek a nyilatkozatukkal. Előbb azonban felolvasta még Nagy Zsolt színész a petíciót kint a résztvevőknek.

„Fizessétek ki a tanárainkat”

– skandálták a résztvevők, és tapssal, éljenzéssel fogadják, amikor Nagy Zsolt a követeléseiket sorolta. Ezt követően hárman bementek a petícióval, a sajtót és mást azonban nem engedtek be.

Hétfő reggelig már

több mint 650 ember

írta alá a petíciót, amit a Közép-Budai Tankerület vezetőjének, Hajnissné Anda Évának címeztek. A petícióban azt sérelmezik, hogy a tankerület múlt héten olyan levelet küldött a tanároknak, melyben kirúgással fenyegeti őket, ha továbbra is részt vesznek a polgári engedetlenségben.

„Gyermekeink érdekeit és tanuláshoz való jogát semmi nem segítené jobban, mint az, ha emelt fővel járó, munkáltatójuk által is megbecsült, tisztességesen megfizetett, motivált tanárok taníthatnák őket, rendezett, jól felszerelt, tiszta és karbantartott környezetben”

– áll a petícióban. Az aláírók szerint a tankerületi igazgatónak ezeknek a feltételeknek a megteremtéséért kell dolgoznia, és ha ennek a kötelezettségének nem tesz eleget, azzal korlátozza a tanulók tankötelezettségének teljesítését.

Az aláírók azt követelik, hogy

  • teljes mértékben állítsák vissza a tanárok sztrájkjogát,
  • azonnal rendezzék a pedagógusok fizetését,
  • normalizálják tanárok munkakörülményeit és az iskolák működését,
  • töröljék a demonstrációval kapcsolatos listáikat,
  • Pintér Sándor üljön le érdemben tárgyalni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével,
  • valamint elvárják, hogy a Közép-Budai Tankerületi Központ a pedagógusok és gyermekek érdekeit képviselje, és hagyjon fel az ellenük irányuló magatartással és tevékenységgel.

Amennyiben pedig ezt feladatát bármilyen okból nem képes ellátni a tankerületi központ, úgy azt is követelik a tankerületi vezető azonnali hatállyal mondjon le.

Az élő közvetítést itt tudod követni:

(via Telex.hu)

Valódi Hírek