Sokkoló hír futott be Putyinhoz: Ezt brutálisan elmérte az orosz diktátor

Erre a fejleményre még Vlagyimir Putyin sem számított: bajba jutott a Gazprom. Úgy tűnik, mégis működnek az „elhibázott” uniós szankciók.

Fájhat Vlagyimir Putyin feje a Gazprom miatt

Több mint 20 év után először lett veszteséges az orosz nemzeti gázcég, a Gazprom tavaly. Nem is kicsit: több mint 6,8 millió dollár (sic!), forintra átszámolva több mint 24 milliós veszteséget produkált a mamutvállalat.

A Gazprom már a 2022-es orosz–ukrán háború kirobbantásakor döntött az orosz gázexport csökkentéséről. Ettől függetlenül is jelentősen visszaesett a gázenergia európai részaránya, ugyanis az Európai Unió immáron tucatnyi szankcióval sújtotta az orosz államot a fegyveres agresszió kirobbantása miatt. A fentiek következtében az Európába irányuló gázmennyiség mindössze 8%-át (!) éri el a háború előtti szintnek, és a cég külföldi értékesítésből származó bevétele háromnegyedével esett vissza.

Az orosz mamutcég bevételeinek megcsappanása drámaian befolyásolhatja a háború alakulását a putyini állam szempontjából. Ráadásul a Gazpromnak a katonai kiadások egy részét is finanszíroznia kell, ugyanis a kormány arra kötelezte a vállalatot, hogy 2025-ig havi 500 millió dollárral (sic!) szálljon be a költségekbe. Ez azonban drámai következményekkel járhat, ugyanis Vlagyimir Putyinék sokkal nehezebben tudják majd finanszírozni az általuk kirobbantott háborút.

(portfolio.hu nyomán)

Valódi Hírek