„Jó úton haladunk”: Így reagáltak az uniós vezetők, hogy Orbánék elbukták a jogállamisági pert

Örülnek.

„A mai ítélet azt bizonyítja, hogy jó úton haladunk”

– reagált Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arra, hogy Magyarország elvesztette a pert a jogállamissággal kapcsolatban.

Von der Leyen a közleményében arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság most elemezni fogja az ítélet indoklását és lehetséges hatását a további lépések érdekében.

„Az ítéletet figyelembe véve a következő hetekben olyan iránymutatásokat fogunk elfogadni, amelyek egyértelművé teszik a mechanizmus gyakorlati alkalmazását”

– fogalmazott.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke közleményében kijelentette: az uniós bírósági határozat megerősíti az Európai Parlament álláspontját, hogy megvédje az Európai Unió költségvetését a jogállamiságot sértő nemzeti kormányok visszaéléseivel szemben.

Hangsúlyozta: az uniós parlament elvárja az Európai Bizottságtól, hogy mihamarabb alkalmazza a mechanizmust. Az uniós forrásoknak a jogállamiság tiszteletben tartásához kapcsolása nem alku tárgya az Európai Parlament számára – mondta.

A máltai politikus szerint a jogállamiság az uniós szerződések alapját képezi. Ezért alapvető fontosságú, hogy minden tagállam betartsa a szerződéseket, melyeket az Európai Unióhoz történt csatlakozásakor aláírt.

„Az értékek számítanak, a polgároknak pedig joguk van tudni, hogyan használják fel a közös pénzügyi alapokat”

– fogalmazott az EP elnöke.

A (magyar) hatpárti ellenzéki összefogás arra hívja fel a figyelmet reakciójában: az Európai Bíróság döntése után

áprilisban már az uniós forrásokról is döntenek a választók.

Szerintük a testület állásfoglalása után „egyértelművé vált, hogy az Orbán-kormány antidemokratikus működése miatt mostantól minden egyes magyar állampolgárnak súlyos, konkrétan forintosítható árat kell majd fizetnie”, hiszen „az uniónak joga lesz szankciókkal sújtani a jogállamisági normákat megsértő tagállamokat”.

Kapcsolódó:

Így reagált Dobrev Klára, amikor megtudta, hogy Orbánék elbukták a jogállamisági pert (+videó)

(MTI)

Valódi Hírek