Így reagált Dobrev Klára, amikor megtudta, hogy Orbánék elbukták a jogállamisági pert (+videó)

Óriási pofára esés.

Visszautasította az Európai Bíróság Magyarország és Lengyelország keresetét, amit az uniós költségvetés védelmére szolgáló feltételrendszer ellen nyújtottak be. A bíróság élőben közvetítette az eljárás lefolytatását.

A bíróság kimondta:

„Csak akkor indítható meg, ha alapos ok van megállapítani nemcsak azt, hogy valamelyik tagállamban a jogállamiság elveinek megsértésére kerül sor, hanem mindenekelőtt azt is, hogy a jogállamiság elveinek megsértése kellően közvetlenül érinti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét, illetve ennek a kockázata komolyan fennáll”.

Az ítélet elutasította Orbán Viktor javaslatát és azt a magyar érvet sem fogadta el, hogy a rendelet megkerüli az uniós alapszerződést és túllép az abban meghatározott hatáskörökön – vagyis elutasítja az Orbán Viktor által „lopakodó jogalkotás„-ként emlegetett hatáskör túllépésre vonatkozó vádat.

Varga Judit és Orbán Viktor már korábban jelezte, hogy számítanak az indítvány elutasítására, mely aggodalmak késztették Orbánt a „jogállami dzsihád” kifejezés használatára.

Korábban is volt példa rá, hogy a magyar kormány megtámadott uniós jogszabályokat. Legutóbb 2015-ben volt ilyen precedens, amikor a kormány a menedékkérők kötelező áthelyezéséről szóló törvény ellen akart volna fellépni.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusa így fogalmazott Facebook -ra feltöltött videójában:

„Nem lehet, hogy Orbán barátai, oligarchái, rokonai, szomszédai, továbbra is ellopják a magyar embereknek járó európai uniós támogatásokat!”

„Ez a döntés egyértelműen arról szól, hogy a magyar jogállamiság leépítése nem összeegyeztethető az európai értékekkel. Nem lehet a bíróság függetlenségét korlátozni, nem lehet üldözni a szabad sajtót, nem lehet vegzálni a civil szervezeteket, és nem lehet kézi vezérléssel irányítani az ügyészséget”

— fogalmazott a politikus, majd hozzátette:

„Lassan tartott, de az uniós intézmények rájöttek:

Igen, az európai uniós támogatások nem mehetnek tovább Orbán baráti köréhez és családtagjaihoz. Ez a magyar embereknek jár”

— mondta Dobrev, majd a közelgő választások fontosságára is felhívta a figyelmet:

„Az április 3-i választásoknak az a tétje, hogy a magyar kisvállalkozók, civil szervezetek, önkormányzatok, meg tudják-e kapni azt a támogatást, ami szükséges ahhoz, hogy fejlődjenek, hogy újra jönnek-e Magyarországra az európai uniós támogatások. Ez Orbán Viktorral, Orbán Viktor diktatúrájával jogállamiság nélkül nem fog menni”.

— hangsúlyozta a politikus, majd így zárta beszédét:

„Ránk, az egységes ellenzékre és az új demokratikus kormányra vár az a feladat, hogy visszaszerezzük Magyarország tisztességét és újra jöjjenek az európai uniós támogatások. Ez az áprilisi választások igazi tétje”.

Videó:

 

Valódi Hírek