„Putyin hasznos idiótája” — Ízekre szedték Orbánt az EP-képviselők a moszkvai vizit miatt

Nem mindenki díjazza a dörgölőzést az orosz elnökhöz.

Putyin hasznos idiótájaként jellemezte Orbán Viktort keddi moszkvai útja miatt Dennis Radtke néppárti EP-képviselő.

Az Euronews összeállítást készített az EP-képviselők kommentárjaiból, amelyeket a magyar miniszterelnök orosz látogatásához fűztek. Az EU politikusai már korábban is gyanakodva szemlélték az eseményeket a találkozóval kapcsolatban, ami támogatásnak is beillik.

Többek szerint Orbán az EU külpolitikáját veszélyeztetni, amikor a pattanásig feszült orosz-ukrán konfliktus ellenére

az orosz elnöknél vizitel.

Orbánt többször is figyelmeztették, hogy a közös uniós álláspontot képviselje az ügyben, mivel teljesen nyilvánvaló, hogy Putyin meg akarja osztani az Európai Uniót.

A találkozó után a legkülönfélébb kommentárok láttak napvilágot, az Euronews cikke nyomán ezekből válogatunk:

„Ha csak azért megy oda, hogy a magyarországi orosz befektetésekről beszéljen, az az Európán kívüli magatartás bizonyítéka”

— mondta egy uniós tisztségviselő az EU Obrservernek.

„Orbán Viktor, a mi állítólagos szövetségesünk a V4-ben, baráti megbeszélésekre repült Vlagyimir Putyinhoz az Ukrajna elleni folyamatos orosz agresszió idején. Petr Fiala egyértelműen kiállt Ukrajna mellett, és ezt köszönöm.

Kérem, forduljanak el végleg Orbántól!”

— ezt már a cseh miniszterelnöknek üzente Mikuláš Peksa zöld/kalózpárti EP-képviselő a magyar miniszterelnök moszkvai ótja után.

„Putyin naponta örülhet a sok hasznos idiótának. Az utóbbi évekbeli üzleti modellje jelenleg tökéletesen működik. Ijesztő”

— foglalta össze a helyzetet Dennis Radtke néppárti képviselő.

„O. Reznyikov ukrán védelmi miniszter most tájékoztatta a kijevi EP-küldöttségünket arról, hogy Magyarország megakadályozza Ukrajna hozzáférését a NATO kibervédelmi eszközeihez. Bravó, Orbán Viktor, bravó nemzetközi eurofóbok! Vlagyimir Putyin ezt értékelni és jutalmazni fogja.”

— írta ki a Twitterre Radoslaw Sikorski, szintén néppárti képviselő.

 

Valódi Hírek