Orbán súlyos kérdést kapott a francia újságírótól: Itthon nem tehették fel neki, most nem tudta elkerülni a válaszadást

Nem úszta meg.

Mint korábban már többször beszámoltunk róla, hétfőn Budapesten járt Emmanuel Macron. Az államfő a V4-es kormányfőkkel való találkozón vett részt, azonban több szimbolikus eseményen is tiszteletét adta. A francia elnök első magyarországi útja az Orbánt korábban zsarnoknak nevező Heller Ágnes sírjához vezetett.

A V4-es találkozó után a francia köztársasági elnök a magyar miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón tartott, és Orbán Viktor nem tudta elkerülni a kemény kérdéseket, azokra válaszolnia kellett. Az egyik ilyen volt, amikor a kormányfőt a Pegasus-üggyel kapcsolatban kérdezték, amelyről kiderült, Áder Jánost testőreit is megcélozták a kémprogrammal.

Orbán a Pegasus-szoftvert firtató felvetésre úgy reagált, „Magyarország egy jogállam„, és a titkosszolgálatok működését is ennek megfelelően szabályozzák. A miniszterelnök azt mondta, régen ez nem így volt, ők társaival „az utcai harcosok világából” jöttek a politikára, utalt ezzel a rendszerváltás előtti időszakra.

Itt látható az érintett rész:

A V4-es csúcstalálkozó után Macron ellenzéki vezetőkkel is találkozott, amelyen elmondta, támogatja a jogállamisági mechanizmus alkalmazását az Orbán-kormány ellen. Ezek alapján már akár a választások előtt is alkalmazhatják az Orbánék hatalmi törekvéseit korlátozó jogállamisági eljárást.

(444.hu/Hír TV/Nyugati Fény)

Valódi Hírek