Videóval: Macron megígérte az ellenzéknek, végigviszik Orbán ellen a jogállami eljárást

Több mint egy órát tárgyalt a magyar ellenzéki vezetőkkel a francia elnök.

A magyar ellenzék legfontosabb vezetőivel: Dobrev Klárával, Donáth Annával, Márki-Zay Péterrel és Karácsony Gergellyel tárgyalt hétfőn Budapesten Emmanuel Macron francia elnök.

A találkozó után közös sajtótájékoztatót tartottak, ahol Márki-Zay Péter elmondta: különös megtiszteltetés, hogy az elnök a sűrű programja mellett több mint egy órát szánt az ellenzéki találkozóra, és szemmel látható szimpátiáját fejezte ki az ellenzéki törekvésekkel kapcsolatban.

Márki-Zay hangsúlyozta: az ellenzék és Macron elnök egyetértett abban, hogy egy erősebb, biztonságosabb, szabadabb, jogállami Európára van szükség.

Leszögezte: az ellenzék győzelme esetén nem csak hogy fenntartja a határvédelmet, de az Orbán által beengedett bűnözőket és terroristákat ki fogják adni a nemzetközi körözéseknek.

Dobrev Klára a találkozó után elmondta: Macron határozott ígéretet tett nekik arra, hogy a jogállamisági mechanizmust

igenis be fogják vezetni

még a francia uniós elnökség alatt.

Éppen ezért Orbán Viktor nem számíthat arra, hogy a szabadságot semmibe vevő és a korrupciót támogató politikájával uniós támogatásokat kapjon – tette hozzá.

Dobrev aláhúzta: az ellenzéknek az a feladata, hogy az áprilisi kormányváltás után olyan szabad Magyarországot hozzon létre, hogy ezeket a pénzeket megkaphassuk.

Dobrev Klára örömét fejezte ki amiatt, hogy Macron elnök hitet tett amellett, hogy egy sokkal szorosabban együttműködő, föderális Európára van szükség, legyen szó akár biztonságpolitikáról, akár a „szívemnek oly kedves” európai minimálbér-szabályozásról.

Donáth Anna arról beszélt, hogy megállapodtak Macronnal abban: „a jogállamiság nem alku tárgya”, a jogállamiság nem egy jogi, hanem most már politikai kérdés.

Macron elnök egy nagyon fontos szövetségesként telkint Magyarországra, ezért nagyon sok múlik azon, hogy kormányváltás után jogállami eszközökkel egy erősebb Európáért tudjunk harcolni – hangsúlyozta Donáth.

Karácsony Gergely eredményes és előremutató megbeszélésnek nevezte a találkozót, és kiemelte: egytértettek Macronnal abban, hogy megálljt kell parancsolni az Európai Uniót meglékelésén dolgozó kínai és orosz befolyásnak, amelynek Orbán teret engedett.

Videó:


.

Valódi Hírek